Gündem

Oruç Reis, Süveyş Kanalı'nı geçti

Oruç Reis, Somali açıklarında doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerine başlamak üzere Süveyş Kanalı'nı geçti. Geminin sismik çalışmaları, Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği enerji kaynaklarını keşfetme hedefini destekleyecek.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Süveyş Kanalı'nı geçerek Somali'ye doğru güvenli bir şekilde ilerlediğini duyurdu. Bakan Bayraktar, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, Oruç Reis'in destek gemileri ve Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı fırkateynlerle birlikte yol aldığını bildirdi.

Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Ekim ayı sonuna kadar bölgeye ulaşması planlanan gemi, ruhsatı alınmış üç deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz sismik çalışmaları gerçekleştirecek. Bu süreçte gemiye, donanmadan iki fırkateyn ile Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi refakat ediyor.

İlk Defa Üç Boyutlu Sismik Çalışma

Oruç Reis, Somali açıklarındaki üç ruhsat sahasında ilk defa üç boyutlu sismik çalışma yapacak. Faaliyetlerin yaklaşık 7 ay sürmesi beklenirken, Oruç Reis hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler, Ankara'da analiz edilecek ve elde edilen sonuçlara bağlı olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmalarına başlanacak.