Sağlık

Orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır?

Abone Ol

Orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Otitis media, orta kulakta bulunan iltihap veya enfeksiyondur. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya solunum yolu enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Pek çok farklı türde karşımıza çıkan Otitis media, orta kulak iltihabıdır. Özellikle bebeklerde ve küçük yaşlardaki çocuklarda görülen bu hastalık hiçbir belirti göstermeden, sincice ilerleyebilir. Peki, Orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Orta kulak iltihabı nasıl anlaşılır? İşte tüm detaylar haberimizde…

Orta kulak iltihabı yetişkinlerde ve çocuklarda alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıkların olması sonucunda meydana gelir. En çok çocuklarda oluşur ve çocuklar çok ağrılı bir şekilde orta kulak iltihabı geçirir.

Orta Kulak İltihabının Sebepleri

Orta kulak iltihabına sebep olan rahatsızlıklar şu şekildedir:

Çocuklarda bulunan geniz etinin şişmesi orta kulak iltihabının oluşmasına neden olur. Özellikle 6 ay ile 2 yaş arasında olma faktörü de orta kulak iltihabının oluşması için etkilidir. Prematüre doğumlarda ve düşük doğum yapılması sonucunda orta kulak iltihabına rastlanır. Yarık damağı olanlar ve Down sendromlu hastalar da orta kulak iltihabını en çok yaşayan kişilerdir. Özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerde orta kulak iltihabı görülür.

Çok fazla sigara tüketen kişiler sigara dumanının etkisi ile orta kulak iltihabına yakalanabilmektedir. Bebeklerde anne sütünün yetersizliği ve dışarıdan alınan ek gıdalar da orta kulak iltihabının oluşmasına sebep olur.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Orta kulak iltihabının belirtileri yetişkinlere ve çocuklara göre farklılık göstermektedir. Sağlık sorunları arasında yaygın olan ve  aşağıda çocuklarda meydana gelen orta kulak iltihabının belirtileri yer alır:

Uyuyamama sorunu, Kulaktan gelen sıvı akıntı, İleri seviyede ateş, Yemek yememe isteği, Duymada problemlerin olması, Bebeklerde huzursuzluk ve sürekli olarak ağlama, Yorgunluk ve halsizlik, Kulağın iç ve dış bölgesinde kaşıntı veya kızarıklık olması gibi durumlar çocuklarda meydana gelen orta kulak iltihabının belirtileridir.

Yetişkinlerde meydana gelen orta kulak iltihabı belirtileri ise şu şekildedir:

Kulakta şiddetli ağrı, Kulağın tıkanmış olma hissi, Kulakta oluşan akıntı, Kulak çınlaması, Yüksek ateş, Duymada yaşanan aksaklıklar yetişkinlerde görülen orta kulak iltihabının belirtileridir.

Orta Kulak İltihabı Türleri

Orta kulak iltihabının çeşitleri şöyledir:

Akut Orta Kulak İltihabı: Okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda sıklıkla meydana gelir. Çocukların orta kulak boşluğunda sıvı oluşması sonucu ortaya çıkmaktadır. Oluşan sıvı da işitmede aksaklıklara neden olur. Bu yüzden gözle görülen belirtilerinden birisi, çocuklarda duyma hissinin azalmasıdır. 3 ay içerisinde tedavisi sağlanarak iyileşme görülür. Kronik Orta Kulak İltihabı: Kulak zarının içerisinde delik olması ile meydana gelir. Aynı zamanda kulak akıntısı da belirtilerindendir. Kronik orta kulak iltihabı yüksek ateş ve şiddetli kulak ağrısının oluşmasına sebep olur. Daha çok yetişkinlerde görülür.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Orta kulak iltihabı doktora gidilmeden de evde iyileştirilmektedir. Evde uygulanacak tedavi yöntemleri ile 1 veya 2 hafta içerisinde kulakta iyileşme durumu meydana gelir. Orta kulak tedavisinde uygulanacak işlemler şu şekildedir:

Kulak ağrısının önüne geçmek için sıcak pres uygulaması yapılmalıdır. Oluşan akıntılar pamuk ile temizlenmelidir. Orta kulak iltihabına maruz kalmış kişiler su ve şampuanı 1 veya 2 hafta boyunca kullanmamalıdır.

Orta Kulak İltihabı Ameliyat Çeşitleri

Orta kulak iltihabı için yapılan ameliyat türlerini şöyle sıralayabiliriz:

Kronik orta kulak iltihabının tedavi için cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Kulakta oluşan sıvının dışarıya atılması için küçük bir tüp yerleştirme işlemi ile operasyon tamamlanmaktadır. Kulak zarında delik olması durumunda ise Timpanoplasti yöntemi uygulanır. Bu sistemde kulak mikroskobu kullanılmaktadır. Hastaların kulak arkasında bir kesi yapılarak ameliyat gerçekleşir. İleri seviyede orta kulak iltihabına yakalanan hastaların kulak arkasındaki kemiğin tedavisi yapılmaktadır. Kolesteatomlu kronik orta kulak iltihabı tedavisi için cerrahi işlem uygulanır. Yani kemik içinde yer alan hasarlı ve hastalıklı dokular operasyon ile çıkarılır. Daha sonra rehabilitasyon işlemi uygulanarak iltihabın tamamen vücut dışına atılması sağlanır.