Dünya

Orbán, Ukrayna'da barışı sağlamak için Çin ve Brezilya'yı harekete geçirdi

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Ukrayna için barış planını yeniden canlandırmak amacıyla dünya ülkelerini bir araya getirme çabalarından vazgeçmiyor.

Abone Ol

Geçtiğimiz hafta düzenlenen BM Genel Kurulu'nun oturum aralarında, Orbán, Çin ve Brezilya'yı Rusya ile Ukrayna'yı müzakere masasına oturtacak bir barış zirvesi düzenlemek için kendisine katılmaya davet etti.

Bu girişim, İsviçre basın organı Weltwoche'nin Orbán'la New York'ta yaptığı röportaja göre, Fransa ve İsviçre liderlerinin de katılımını içerebilir. Orbán, "Ölüm durmalı" diyerek Pekin ve Brezilya'daki yoğun temaslarının barışı sağlama amacını taşıdığını belirtti.

Ancak Macar liderin daha önceki benzer barış çabaları, birçok kesimde tepki toplamıştı. Haziran ayında AB başkanlığını devraldıktan sonra Orbán, Kiev, Moskova ve Pekin'i içeren bir dünya barış turuna çıkmıştı. Brüksel, bu girişimin yalnızca Budapeşte adına yapılabileceğini savunarak Orbán'ın “Barış Misyonu 3.0” projesine öfke göstermişti.

Orbán'ın girişimleri, Rusya'nın Ukrayna'dan tam çekilmesi şartı olmadan barış görüşmelerini reddeden Kiev'de de hoş karşılanmadı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, geçen hafta BM Genel Kurulu'nda, savaşı Moskova'nın şartlarına göre sona erdirmek yerine zaferle bitirmek istediğini vurguladı ve "Dünya bölünmemeli. Birleşmiş Milletler olun, bu bize barışı getirecek" dedi.