İnsanın kendisine iyilik etmesi demek; kendisinin istediği yönde ilerleyebilmesi için bir güç, motivasyon ve enerji katacak ne varsa, ulaşabilirliği ve meşruluğu ölçüsünde ona ulaşmak demektir.
İnsanın kendisine iyilik etmesi demek; sürece olumlu katı ve fayda sağlamak demektir. Yaptığında manevi olarak güçlenmesi demektir. Olumlu düşünmeye, iyi hissetmeye ve kendini iyilere daha yakın hissetmesine sevk etmesi demektir.
Ne yaparsak kendimize iyilik etmiş oluruz?
Öncelikle iyilik dediğimizde hep başkalarına mecbur olmadığımız halde yaptığımız yardımlar aklımıza gelir. Burada atlamamız gereken çok önemli bir husus var o da, yapılan en ufak bir iyiliğin bile önce insanın kendisine faydalı olduğu gerçeğidir. Yani, bizden karşımızdakine yansıyan her şey, önce bizi onarır, güçlendirir, fayda sağlar. İlâveten, iyiliğin bizim elimizden çıkması, Allah’ın (c.c) bir ödülüdür çünkü bu bir nasip ve hak ediştir zira parası olduğu halde kıyıp veremeyenlerimiz çoktur. Elimizdekinin bizim olmadığı ve aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine verelim diye bize verildiği gerçeği aklımızda her an taze kalmalı. Bu cümleden olmak üzere şunları dikkate alabiliriz.
Çiçek bakmak ve ilgilenmek,Hayvanları sevmek, onlara iyi davranmak ve sevmek,Komşularımız arasında hasta varsa mutlaka ziyaretine gitmek,Yardım isteyen varsa, akıl yürütmeden yardım etmek,Dul ve yetimleri nerede olursak olalım koruyup gözetmek,Kabirleri ziyaret ederek tefekkür etmek,Borçlu olana para yardımı yapıp mümkünse hediye etmek,Davet edildiğimiz düğün, nişan vb. yerlere hediye ile gitmek,Kesinlikle küs ve dargın durmamak,Öfkeli isek, “Ben buyum işine gelirse” demeden çözüm üretmek, tedavi olmak,Kim ne yaparsa yapsın, iyi ve doğru davranmaya devam etmek,Birilerine sabretmek adına zayıf ve aciz bir duruma düşmemek,Kuran okumaya, abdestli durmaya ve namaza devam etmek,Doğru kaynaktan düzenli bilgi akışının sağlanmasını sağlamak, düzenli okumak,Örnek insanlara yakın olmak, doğru bir çevrede oturmaya gayret etmek,Aile bireylerine mutlaka zaman ayırıp sohbet etmek,Sevilmekten önce sevmenin insanı yücelttiğinin farkında olmak,Çocuklarımızla zaman geçirmek, sevgi ve şefkatle davranmak,Komşuluk ve akraba ilişkilerini güçlendirmek,Bol bol sadaka vermek, infak etmek.
Bunlar ve daha sayabileceğimiz onlarca eylem, önce insanın kendisine şifadır. Önce insanın kendisinde mayalanan fikirler, eylemden önce niyet halindeyken bile insanın duruşunu düzeltir, yüreğine güç verir, sözüne anlam, gözlerine fer, dizlerine takat verir. Eyleme dönüşünce bu faydalar katlanır. “Önce ben iyi olmalı ve iyi davranmalıyım” demek, insanın Allah (c.c) ve kendisi ile arasını düzeltmesi demektir. Bütün bunlar iyi kalmaya doğru bir ümittir.