Spor

Olimpiyatlarda binicilik skandalı tepki çekti

Altın madalyalı binici Charlotte Dujardin, bir atı defalarca kırbaçladığına dair bir video ortaya çıktıktan sonra Paris Olimpiyatları'ndan çekildi.

Abone Ol

EuroNews'in haberine göre, at refahı, Olimpiyatlardaki binicilik yarışmaları etrafında büyük bir tartışma konusu oldu. Şampiyon binici Charlotte Dujardin skandalı, ilgili sporlardaki liderlerin dikkatini çekti.

At yarışı topluluğunun önde gelen üyeleri, durumu son yıllarda güvenlik adına önemli değişiklikler yapan ve halkın güvenini yeniden kazanmak için hala çalışması gereken endüstri için bir ders olarak görüyor.

ABD'deki Horseracing Integrity and Safety Authority'nin CEO'su Lisa Lazarus, "At sporuyla uğraşıyorsanız - bu polo, dresaj, gösteri atlaması veya at yarışı olabilir - öncelik atın refahı olmalıdır. Bu öncelik değilse ve halk ile düzenleyicilere atın ve onun refahının öncelikli olduğu açık değilse, spor tehlikede olacaktır." diyor

Paris Olimpiyatı Binicilik Skandalı

Dujardin'in bir ata tekrar tekrar vurduğu videonun ortaya çıkması, üç tane altın madalyası bulunan sporcunun Paris Oyunları'ndan çekilmesine ve Uluslararası Binicilik Sporları Federasyonu (FEI) tarafından geçici olarak askıya alınmasına yol açtı.

Sadece bununla sınırlı kalmadı: Brezilyalı binici Carlos Parro, bir hayvan hakları grubunun FEI başkanına 'Rollkur' olarak bilinen ve nefes almayı zorlaştıran yasaklı bir hareketle bir atın boynunu aşırı esnettiğine dair fotoğraf ve kanıtlar göndermesinin ardından uyarı aldı.

Bu kamuoyu tepkisi, bir Alman antrenörün işbirliği yapmayan bir ata vurduğu için Tokyo Olimpiyatları'ndan uzaklaştırılmasından üç yıl sonra geliyor. Uzun süredir at yarışlarını protesto eden Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA), binicilik etkinliklerinin Olimpiyatlardan çıkarılması çağrısında bulundu ve atlar 2028'de Los Angeles'ta modern pentatlonun bir parçası olmayacak.

'At Sporlarında Farklı Bir Zamanda Yaşıyoruz'

At yarışları, geçen yıl Kentucky Derby etrafında yaşanan ölümlerin ardından Churchill Downs'un yarışları askıya almasına ve nedenleri araştırmak için bir soruşturma başlatılmasına yol açan benzer yüzleşmeler yaşadı. HISA ve diğer reformların uygulanması ölümleri azaltmada başarılı olurken, bu tür tartışmalı olayların 21. yüzyılda hayvan sporlarının varlığını tehdit ettiğini bir kez daha hatırlatıyor.

"Dresaj antrenörü Graham Motion, “At sporlarında farklı bir zamanda yaşıyoruz ve bence bu yüzden çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Çoğumuz hayvanların refahıyla ilgileniyoruz, ancak bunu hafife alamayız. Neyle ilgili olduğumuzu göstermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Lazarus, 2009-2015 yılları arasında FEI için genel danışman ve ardından iş stratejisi ve geliştirme şefi olarak çalıştı. At yarışlarında, atları sevdiklerini ve önemsediğini söylemenin yeterli olmadığını öğrendiklerini belirtiyor."Lazarus, “Yaptığınız her şeyde gerçekten şeffaf olmak önemlidir,” diyor.

Britanyalı binici Carl Hester, Dujardin'in videosunu gördüğünde şok olduğunu belirtiyor ve Gloucestershire, İngiltere'deki eğitim sahasını günlük antrenmanlar hakkında şeffaf olmak amacıyla açık tuttuğunu söylüyor.

Hester, “Herkes eğitim sahama hoş geliyor,” diyor. "İnsanlar her gün eğitim sahama geliyor. Eğitim sahamızın at refahını en üst düzeyde tuttuğunu gururla gösteriyorum."

İnsanlar ve Atlar İçin At Sporları Nasıl Daha Güvenli Hale Getiriliyor?

Motion, HISA'yı atlar ve jokeyler için sporu daha güvenli hale getirdiği için hızlı bir şekilde övüyor. Equine Injury Database (At Yaralanmaları Veritabanı), geçen yıl HISA tarafından düzenlenen pistlerde 1.000 startta 1.23 ölüm olduğunu ve bu oranın 2009'daki 2.00'den düştüğünü bildirdi.

Motion, “Onları azaltmak için elimizden geleni yaptığımızı göstermeliyiz,” diyor. “Bir antrenör olarak hayatı bu kadar zorlaştıran şey, neyin yanlış olduğunu veya sorunlarını bize söyleyemeyen atletlerle uğraşmamız... Bence atlara karşı, kötü kararlar aldığımızı göstermemek için çok dikkatli olmalıyız.”

HISA'nın 2022'de başlatıldığında aldığı kararlardan biri, bir jokeyin bir yarış sırasında bir atı kaç kez kırbaçlayabileceğini sınırlamaktı. Leonard, özellikle kırbaçlamanın sporun asla geniş çapta kabul edilmeyecek bir parçası olduğunu belirtti.

2011 Derby kazananı Animal Kingdom'ı çalıştıran ve dört Breeders' Cup zaferi kazanan Motion, aşırı kamçılama görüntülerinden rahatsız olduğunu ve HISA altında at yarışlarının mutlu bir dengeye ulaştığını düşünüyor. Binicilik yetkilileri, Olimpiyatlar öncesinde hayvan refahıyla ilgili değişiklikler duyurmuş ve geçen hafta Dujardin'in olayından kaynaklanan olumsuz tanıtımın ardından bu değişiklikleri ayrıntılarıyla açıklamıştı.