28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle üniversiteyi bırakmak zorunda kalanDudu Uysal, yıllar sonra okuluna dönerek 40 yaşında öğretmenlik hayaline kavuştu.
Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1997-1998 döneminde Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İlahiyat Fakültesini kazandığını söyledi. Üniversiteye başlandığında hayallerini gerçekleştirmek için çok çalıştığını ve çaba gösterdiğini ifade eden Uysal, 28 Şubat sürecinde hayallerine ara vermek zorunda kaldığını anlattı.
Üniversitenin ilk yılında başörtüsü nedeniyle sürekli baskıya maruz kaldığını, fakültedeki hocalarının tesettür hakkındaki Kur’an ayetlerini kendilerince yorumlayarak başörtüsü takılmayabileceğini kendilerine söylediğini ifade eden Uysal, bütün baskılara rağmen dininin gereğini yerine getirmeye devam ettiğini, bu nedenle de çok sayıda arkadaşıyla birçok cezaya maruz kaldığını kaydetti.
Gösterdiği tepkilerden sonuç alınamaması ve baskıların artması üzerine, başörtüsünü çıkarmak yerine üniversiteyi bırakmayı tercih ettiğini vurgulayan Uysal, okulu bıraktıktan sonra gönüllü eğitimciliği sürdürdüğünü dile getirdi.
Uysal, bu süreçte FETÖ/PDY‘ye yakın kadın öğrencileri, mücadelelerinde yanlarında bulamadıklarını, kendileri okulu bırakırken onların, başını açarak ya da peruk takarak okula devam ettiklerini söyledi.
“28Şubat bize mücadeleyi öğretti”
“28 Şubat bize mücadele etmeyi öğretti. İnsanlara neden üniversiteyi bıraktığımızı anlattık. Bunlar benim için hep artı şeyler” diyen Uysal, 2006 yılında çıkan ilk afla üniversiteye geri dönme şansı doğduğunu ancak tekrar kendisinden başörtüsünü çıkarmasının istendiğini ifade etti.
2011’deki düzenlemelerle başörtü takarak üniversiteye dönebildiğini belirten Uysal, ikinci sınıftan başladığı üniversiteyi 2014’te bitirdiğini, aynı yıl girdiği KPSS’yi kazanarak Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki İmam Hatip Ortaokuluna din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atandığını kaydetti. Uysal, okuluna 12 yıl ara verdikten sonra, 40 yaşında öğretmen olmayı başardığını anlattı.