Öğretmen toplumun aynasıdır.

Abone Ol

Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum. (Diyojen)

Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü onun eseri her şeydir. (Socrates)

En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur. (M. Kemal)

Bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatan da, köleliğe, yoksulluğa düşüren de eğitimdir. (M. Kemal)

Öğretmen nasılsa toplum da öyledir. (Alman Atasözü)

Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile eğitime verdikleri önem arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Bir ülkenin kalkınıp gelişebilmesi için gerekli olan faktörlerin başında eğitim gelmektedir. Yaşanan hızlı değişim ve gelişmeler; insan yaşamını çeşitli açılardan etkilemekte ve sosyal kurumların yapı ve fonksiyonlarını değişime zorlamaktadır. Bu değişimlere ayak uydurma çabası yenilikleri takip etme olanağı sağlayan ve gelişmelere açık bir eğitim sisteminin oluşturulmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

Toplumların gelişimi yolunda ufkunu açacak olan sistemin vazgeçilmez unsuru öğretmenlerdir. Bu büyük sorumluluğu taşıyan öğretmenlerin alanında gerekli bilgi donanımına ve genel kültüre sahip nitelikli kişiler olması beklenmektedir Bu doğrultuda, toplumsal değişimin güvencesini eğitim, eğitimin dayanağını ise öğretmen oluşturmaktadır. (Ozpınar, Sarpkaya 2010).

Eğitimin en önemli unsuru olan öğretmenlerin işlerinden memnuniyetleri ya da memnuniyetsizlikleri verilen eğitimin niteliğini olumlu ya da olumsuz etkileme gücüne sahiptir. Öğretmenlerin yaptıkları meslekle ilgili algısı, eğitimi doğrudan etkileyeceği için memnuniyet durumlarının ortaya çıkartılarak bu konuda güçlü ve zayıf yönlerin analizi yapılmalıdır. Böylece eğitim sisteminin en önemli parçası olan öğretmenlerin verecekleri hizmetin niteliğinin arttırılması için bir tartışmaya imkân doğacak ve ülkenin geleceği açısından bir adım atılmış olacaktır.

Öğretmen topluma modeldir

Öğretmenlik, devletin eğitim ve öğretim etkinliklerini yürüten ve eğitim ve öğretim kurumlarının yönetim görevlerini üstlenen özel bir uzmanlık mesleğidir. Öğretmenlik bıkmadan, usanmadan büyük bir özveri içerisinde sabırla yapılması gereken bir meslektir. Öğretmenlerin temel görevi ulusal ve evrensel değerleri benimseyen ve sorunlara çözüm üreten, millî eğitimin ve alanı ile ilgili ders programlarının amaçlarını davranışa dönüştüren, öğrenmeyi öğrenen bireyleri, her bireyin gereksinimlerini de dikkate alarak yetiştirmektir. Öğretmenler, öğrenmeye rehberlik eder (METK, mad. 43; Aydın, 2007; MEB, 2007).

Öğretmen, tüm toplumlarda insan yetiştirme işlevini üstlenen eğitim sisteminin vazgeçilmez üyesidir. Öğretmenler, eğitim süreci içinde yeni kuşakların yetiştirilmesinde etkin bir rol alırlar (Değirmencioğlu, 2000; Gürsoy, 2003; Övet, 2006). Eğitimin niteliğinin yükseltilmesinde, insanların ve toplumun geliştirilmesinde “öğretmen”in rolü çok büyük ve önemlidir. Gelişen ve değişen toplum öğretmenin geleneksel rolündeki değişmeleri de beraberinde getirmekte, öğretmenin sorumlulukları giderek artmakta daha da önemlisi, öğretmenler, eğitim fırsat ve imkânlarının yaygınlaştırılması konusundaki girişimlerin “baş mimarı” olarak görülmektedir.

Ana-babalar öğretmenlerden ders vermenin ötesinde çocuklarını anlama, onlara özel ilgi göstermelerini beklerler. Özellikle onlar için iyi bir model olmalarını isterler. Öğretmenlerin okuldaki başarısı kadar, ana-babalarla olan ilişkileri, toplumun okula yönelik tutumlarının oluşmasında belirleyici rol oynayacaktır (Richey, 1979; Can, 2004). Bazı ana babalar okul ile olan ilişkilerini en aza indirmişlerdir. Eğer ana-babalar çocuklarının öğretmenlerce yeterli eğitildiklerine, eğitilmeleri için çaba içerisinde olduğuna inanırlarsa okula yönelik güvenlerini geliştirebilirler. (Haftaya devam edeceğiz inşallah).