İnsanın niyeti nereye giderse, aklı ve kalbi de oraya gider. İnsanın niyeti hemen her şeyin başı demektir. Biz niyetimiz gibi ve niyetimiz kadarız. Bu sebeple, insanın niyeti ona rengini verir. Bizim zihnimiz öğrenerek ilerler. Malzeme olarak ne verilirse onunla çalışır. Malzemeler ise, ihtiyaç hissedip aradıklarımızdan oluşur. Niyetimize göre ihtiyaç hisseder ve ararız.
İnsan öğrenebilen ve ders alıp gereğini yapabilen bir canlıdır
Öğrenebilme, insanlığın en kadim meselelerinden birisi olmuştur. Öğrenebilen bir zihin sahibi olmak, her iyi şeyin temelini oluşturur. İnsan zihni öğrendikçe gelişir, öğrendikçe kapasitesi artar ve öğrenme ağırlıklı bir yaşama biçimi, daima daha iyiye giden bir süreç demektir. Burada öğrenmenin amacı bilgiyi biriktirmek değil, hayata yansıtarak, insanın daima daha iyi düşünme ve anlama, daha iyi geçinme biçimi ve hayatın anlamını kavrayabilme olmalıdır.
Öğrenmek isteyen o gözle bakar
Öğrenme, insanın içinde bulunduğu her şeye ibret nazarıyla ve değer vererek bakması neticesinde, öğrenebileceği şeylerin sınırsız olmasını ifade eder. Bir çocuğun hali, konuşması, insanın yüz ifadesi, konuşamayan ama aslında feryat eden birisinin duruşu ve susuşu, bize bilgi verir. İnsanın hayat yolculuğu, mutlaka birileriyle kesişerek ilerler. Her yan yana geldiğimiz insan bizden bir şeyler alır. Biz yük olan değil, yük alan taraf olmalıyız ki bu da insana ve hayata dair bilgilerin bizde ne kadar var olduğuna bağlı değişir. Öğrenmek isteyen, değişmek isteyendir. Öğrenmek isteyen, her an yanlış yapabileceğinin farkında olandır. Aynı zamanda başkasının da kendisine yanlış yapılabileceğini düşünen insandır. Yanlışlardan bile çok şey öğrenip, hayatımızı bu öğrendiklerimizle daha bilgece yaşamak; her insanın gönlünün muradı olmalı diye düşünüyorum. Yaşadığımız olaylarda, o olaydan alınacak ders kaçırılırsa, o sıkıntı maksadına ulaşamamış olur ve ciddi bir kayıptır.
İlerlemek istediğimiz tarafa dair inancımız güçlüyse, öğrenme de güçlü olur
Öğrenmeye hazır, kendisini görmeye hazır, teşekkür etmeye ve özür dilemeye hazır bir insan; bu dünya hayatını dosdoğru yaşamak için ciddi bir zemin yakalamıştır demektir. Öğrenmenin amacı, önce kendimizi düzeltmek ve daha iyi olmanın sınırlarını zorlamak olmalıdır. Biz sıradan gördüğümüz şeylere ve olaylara bile öğrenmek niyetiyle bakarsak, kendimize çok iyi bir ahlâkı hediye etmiş oluruz. O halde bilelim ki, öğrenmek niyetiyle bakmak öğretir ve daha iyi insan olabilme kulvarında ilerletir.