Gündem

Numan Kurtulmuş: Gönlü 'barış' demeyenlerin, dilinden 'barış' diye her gün söz dökülse ne anlamı vardır?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Balkan halklarının birlik ve beraberlik içinde yaşamasının önemine değinerek, "Osmanlı barış düzeni, insanlık tarihinin örnek sayfalarından biridir" dedi.

Abone Ol

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Uluslararası Balkan Üniversitesi'nde düzenlenen "Sabahattin Zaim Anma Programı"na katıldı. Kurtulmuş, konuşmasında 17 yıl önce hayatını kaybeden Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in öğrencisi olduğunu belirterek, onun toparlayıcı ve kuşatıcı bir şahsiyet olduğunu vurguladı.

Sabahattin Zaim'in akademik alandaki öncülüğüne dikkat çeken Kurtulmuş, "Zaim Hoca, gittiği her yere mektep götüren bir insandı. Çalışma ekonomisi alanında önemli bilim insanlarından biri olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip etti" dedi.

Osmanlı Barışı ve Tarihi Köprüler

Balkan coğrafyasının tarihi köprülerle Türkiye'ye bağlı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Osmanlı döneminde Balkan halklarının barış içinde yaşadığını belirtti. Kurtulmuş, "Osmanlı barış düzeni, insanlık tarihinin örnek sayfalarından biridir. İnsanların yaratılışta eşit haklara sahip olduğu bir düzen bu topraklarda barış ve huzurun kaynağı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Evrensel Barış ve Eşitlik Vurgusu

Dünyada yaşanan zulüm, soykırım ve ayrımcılıklara değinen Kurtulmuş, barışın ve eşitliğin ancak insanların birbirini "hazreti insan" olarak görmesiyle mümkün olacağını söyledi. "Bazı insanlar kendilerini diğerlerinden üstün görerek zulüm ve ayrımcılığın temelini atmıştır" diyen Kurtulmuş, Nazi Almanya’sı ve Orta Doğu'daki siyonist yayılmacılığın buna örnek olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, "Barışı, özgürlüğü istemek güzeldir ancak önce her insanı birbirinin eşiti olarak görmek şarttır. Gönlü 'barış' demeyenlerin, dilinden 'barış' dökülmesinin hiçbir anlamı yoktur" diye konuştu.

Türk Medeniyetinin Köklerindeki Anlayış

Türk medeniyetinin eşitlik ve barış üzerine kurulu köklerine dikkat çeken Kurtulmuş, insanlığın bugün bu anlayışa her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.