Gündem

Noterlik Kanunu Değişikliği Teklifi TBMM'ye sunuldu

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla hazırlanan yeni yargı teklifi, noterlik düzenlemeleri ve avukatlık stajına ilişkin değişiklikleri içeriyor.

Abone Ol

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Teklif, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda değişiklikler öngörüyor.

Avukatlık Stajı Düzenlemeleri

Teklif ile yapılan değişiklikle, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılmasına olanak sağlanıyor. Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar da, görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecekler.

Noterlik Ücret Tarifesi ve Çalışma Düzenlemeleri

Noterlik Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle, noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar belirleniyor. Noterlik Ücret Tarifesi her yıl ocak ayı başında düzenlenecek ve noterlik işlemleri nakit veya kartlarla tahsil edilebilecek. Ayrıca, noterlerin vergi ve harç beyanname verme usulü sadeleştirilecek.

Boşanma Davalarında Süre Kısalıyor

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle, boşanma davasının reddi durumunda ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Ayrıca, adın değiştirilmesi durumunda gerekli bilgiler nüfus siciline kaydedilecek.

Casusluk Suçu ve Ceza Düzenlemeleri

Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişiklikle casuslukla ilgili yeni suç tanımlanacak. Devletin güvenliği aleyhine suç işleyenler 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası alacak. Söz konusu suç, milli güvenlik açısından stratejik öneme sahip yerlerde işlendiğinde ceza bir kat artırılacak.

Eğitim Haklarının Genişletilmesi

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'daki değişiklikle, hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim haklarının kapsamı genişletilecek. Açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin eğitim hakkı güvence altına alınacak.

Esnaf ve Sanatkarlar İçin Düzenleme

Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'ndaki değişiklikle, genel kurul üyelerinin dörtte birinin başvurusu üzerine olağanüstü toplantılar yapılabilecek.