Neyi kutluyoruz!..

Abone Ol

‘Yılbaşı Kutlaması’ adı altında aslında neyi kutladığımızı biliyor muyuz?  Yeni bir yıl geliyor onu mu? Yeni yıl neden kutlanır? Yoksa Noel’i mi kutluyoruz?

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır.  Dolayısı ile Hristiyanların kutlamalarını anlarım.

Ancak, Müslüman kimliği ile ‘Yılbaşı’ adı altında yapılan ve içinde her türlü haramın mubah sayıldığı kutlamaları anlayamıyorum. Algılarımız bu kadar mı işgal edildi? Hiç mi kimliğimizin verdiği sorumluluğu düşünemiyoruz.

Arama motorlarında ‘Yılbaşı gecesi neler yapılır?’ diye yazıp baktığımızda bakın karşımıza neler çıkıyor:

“Geceyi içki oyunları ile şenlendirebilir. Bol bol dağıtabilirsiniz. (İçki oyunlarının da detayları veriliyor)

-Jenga’dan Monopoly’e kadar Taboo’dan Cranium’a kadar ne seviyorsanız tombalanın çeşitleri ile eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

-Ev ortamı yoksa alkolün bolca tüketildiği alemlere akarak canlı müzik neyim eşliğinde cümbür cemaat yeni yıla girme yöntemlerinin bir diğeridir.

Sabah belediyenin temizlik arabaları sizi süpürene dek sokaklarda içilir edilir. Bu da bir diğer yeni yıl gecesi aktivitesidir.

-Hiçbir şey bulamıyorsanız alır tombala oynarsınız olur biter.

-Her tür piyango ve şans oyununu oynayıp zengin olma hayalleri kurma”

Öneriler böyle sıralanıp gidiyor. Ancak, tamamında insanı günaha sevk eden tavsiyelerden oluşuyor.

Peki yeni bir yıla girmek sevinilecek bir durum mu? Öncelikle ömründen bir yıl geçmiştir. Yeni yılda ölmeyeceğinin garantisi yoktur. Yeni yılda hangi sorun ve hastalıkların seni beklediğinden de haberin yoktur. Hemen her gün insanın başına gelen acı olayların gelmeyeceğinin de garantisi yoktur.

Her yıl, on binlerce insanın geçirdiği kazalarla sakat kalabildiği ve bunlardan birinin sen ya da en çok sevdiğinin olabileceğini de aklına getiremiyorsun.

Savaşlar nedeni ile her yıl evinden ve sevdiklerinden ayrı kalmış, yetim kalmış, aç kalmış insanlardan biri olma ihtimalin kaç olduğunu da düşünmene gerek yok.

Hadi Noel’i kutlayanlar kendilerinin kurtuluşu olarak gördükleri Hz. İsa’nın doğumunu kutluyorlar. Kabul et ya da etme, bir duruşları var.  Ey Müslüman, ya sen neyi kutluyorsun? İslam’ın tüm yasaklarını çiğneyerek, çılgınca eğlenmeni gerektirecek ne var? Bunu bana da anlat da bende kutlayayım.

Selam ve dua ile…