Ekonomi

New York borsası, Fed'in faiz kararının ardından yükselişle açıldı

New York borsası, ABD Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından güne yükselişle başladı.

Abone Ol

ABD borsa endeksleri, Federal Rezerv'in (Fed) faiz indirim kararının ardından güne olumlu bir başlangıç yaptı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 1,13 artışla 41.972,56 puana yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 1,50 kazançla 5.702,63 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 2,32 artışla 17.980,89 puana çıktı.

Fed, dün politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirerek 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına getirdi. Bu karar, piyasalarda gevşeme döngüsünün başladığı ve daha fazla faiz indirimi olabileceği sinyali olarak değerlendirildi.

Fed’in açıklamasında, ekonomik aktivitenin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiği belirtilirken, istihdam kazanımlarının yavaşladığı ve işsizlik oranının yükseldiği ancak düşük kalmayı sürdürdüğü ifade edildi. Ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve her iki taraftaki risklere dikkat edildiği vurgulandı. Ayrıca, Fed’in bu yıl 50 baz puan daha faiz indirimi yapabileceği öngörüldü.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indiriminin enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını ve istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin arttığını gösterdiğini belirtti. Bu kararın, iş gücü piyasasındaki gücün korunmasına olan güveni yansıttığını ifade etti.

ABD'de açıklanan işsizlik verileri de dikkat çekti. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 14 Eylül ile biten haftada 219 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ancak, cari işlemler açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,7 artarak 266,8 milyar dolara yükseldi.

Piyasalarda teknoloji hisselerindeki yükseliş öne çıktı. Nvidia'nın hisseleri yüzde 4, Apple'ın hisseleri yüzde 3 değer kazanırken, Microsoft, Amazon ve Alphabet'in hisseleri yüzde 1'in üzerinde artış gösterdi.