Ekonomi

New York Borsası, Fed'in faiz kararı öncesi yatay seyirle açıldı

New York borsası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararını açıklamasından önce güne yatay bir seyirle başladı. Piyasalardaki belirsizlik ve yatırımcıların Fed’in alacağı kararı beklemesi, borsa üzerinde etkili oldu.

Abone Ol

Borsa açılışında Dow Jones endeksi yüzde 0,05 artışla 41.628,91 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,13 artış göstererek 5.641,68 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,20 artışla 17.663,38 puana çıktı. Fed’in 4 yıl aradan sonra ilk faiz indirimini yapması beklenirken, yatırımcılar bu belirsizlikle yatay bir seyir izlemeye devam ediyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed’in faiz indirimine 50 baz puanlık bir adımla başlaması ihtimalini yüzde 61, 25 baz puanlık indirim olasılığını ise yüzde 39 olarak gösteriyor. Analistler, bu kadar belirsizliğin alışılmadık bir durum olduğunu belirterek, son dönemde Fed’den 25 baz puanlık bir indirim beklenirken, 50 baz puanlık indirim beklentisinin geçtiğimiz hafta ivme kazandığını ifade etti.

Varlık Fiyatları ve Oynaklık Beklentisi

Analistler, Fed’in para politikası karar metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından alınacak sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olacağını ve açıklamalar sonrasında piyasalarda oynaklığın artmasını beklediklerini belirtti.

ABD’de ağustos ayında yapımına başlanan yeni konut sayısı yüzde 9,6 artış göstererek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İnşaat izni sayısı da aynı dönemde aylık bazda yüzde 4,9 artarak beklentileri aştı. Ayrıca, Fed’den faiz indirimi beklentisiyle, ABD’de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı geçen hafta yüzde 6,15 ile Eylül 2022'den bu yana en düşük seviyesini gördü.