Dünya

Netanyahu'nun İran'daki askeri hedefleri vuracağı iddia ediliyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD yönetimine, İran'a yönelik olası bir karşı saldırıda askeri hedeflerin vurulacağını ilettiği söyleniyor.

Abone Ol

Washington Post'un iki yetkiliye dayandırdığı habere göre, Netanyahu'nun bu açıklamaları, İsrail'in nükleer tesisler veya petrol tesisleri gibi hedefleri vurmayacağını gösteriyor.

Açıklama, ABD'nin Netanyahu'ya nükleer veya petrol tesislerine yönelik saldırılara destek vermeyeceğini açıkça belirtmesinin ardından geldi. Yetkililere göre, ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Hizbullah'a yönelik operasyonlarını tebrik etti ancak İran'ın nükleer tesislerine saldırının desteklenmeyeceğini vurguladı.

İsrail'in İran'a Yanıtı Bölgedeki Gerginliği Artıracak

İran, 1 Ekim'de İsrail'e 180 civarında füze fırlattı ve bu saldırılar, İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah liderleri de dahil olmak üzere üst düzey komutanlara yönelik hava saldırılarını artırmasının ardından gerçekleşti. Netanyahu, İran'ın balistik füze saldırısına misilleme yapacaklarını belirtmesine rağmen, ne zaman veya nasıl bir karşılık verileceği konusunda net bir açıklama yapmadı.

Biden, bölgede bir ateşkes çağrısında bulunarak, özellikle İran'ın petrol tesislerine yönelik bir saldırının ekonomik etkilerinden ve bunun ABD'deki yaklaşan başkanlık seçimleri üzerindeki olası etkilerinden endişe duyduğunu ifade etti.

İsrail, güney Lübnan'da Hizbullah'a karşı operasyonlarını genişletmeye devam ediyor ve bölgedeki birlik sayısını artırıyor. Birleşmiş Milletler, İsrail'i barışı koruma misyonu alanına tanklarla izinsiz girmekle suçladı. Aynı zamanda, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde de saldırılarını yoğunlaştırdığı ve sivillerin tahliyesi için yeni bir uyarı yayınladığı bildirildi. Bu hareket, sivillerin tehlikede olabileceği endişelerini artırdı.