Dünya

Nepal'deki sel ve heyelanlar en az 100 kişinin ölümüne neden oldu

Nepal'de yoğun yağışların ardından meydana gelen sel ve heyelanlar sonucu en az 100 kişi hayatını kaybetti, kayıp onlarca kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Abone Ol

Nepal'de etkili olan yoğun yağışların ardından meydana gelen sel ve heyelanlar, en az 100 kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer, daha uzak köylerden ilk sel ve heyelan raporları geldikçe ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Kurtarma ekipleri, başkent Katmandu'ya doğru ilerleyen iki otobüsün heyelan nedeniyle toprak altında kaldığı bölgede 14 kişinin cesedine ulaştı. Aynı noktada başka bir otobüs ve diğer araçlar da hala toprak altında bulunuyor ve kurtarma ekipleri kayıpları bulmak için çamur ve kayalar arasında kazı yapıyor.

Katmandu'da en az 34 kişi hayatını kaybetti ve bu bölge Cumartesi günkü selden en çok etkilenen yer oldu.

Pazar sabahı itibarıyla Nepal'de hava koşulları iyileşirken, bu durum arama-kurtarma ve temizlik çalışmalarını hızlandırdı. Polis memurları ve askerler kurtarma çalışmalarına destek verirken, yolları heyelanlardan temizlemek için ağır iş makineleri kullanılıyor.

Katmandu ise hala dış dünyadan kopmuş durumda. Şehri ülkenin geri kalanına bağlayan ana yollar, heyelanlar nedeniyle kapandı. Prithvi karayolu da dahil olmak üzere üç ana yol trafiğe kapalı. Şehrin güney kesiminde sel sularının çekilmeye başlamasıyla birlikte, evlerde temizlik çalışmaları başladı.

Nepal hükümeti, ülkedeki tüm okulları ve kolejleri önümüzdeki üç gün boyunca kapatma kararı aldı. Cuma günü başlayan yoğun yağışlar Cumartesi gecesi azalsa da hafta sonu boyunca devam etmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta hükümet, ülke genelinde şiddetli yağışlara karşı sel uyarıları yapmış, otobüslerin gece saatlerinde yollarda seyahat etmesini yasaklamış ve vatandaşları araba kullanmamaları konusunda uyarmıştı. Muson mevsimi Haziran ayında başlamış ve genellikle Eylül ortasında sona eriyor.