İki gün süren yoğun yağış, Katmandu çevresindeki vadileri su altında bıraktı, 50'den fazla kişi hâlâ kayıp. Yaklaşık 3.600 kişi kurtarıldı.
Yoğun yağışlar sonrası evlerini su basan halk, "bir çatıdan diğerine atlayarak" yükselen sulardan kaçmaya çalıştı. Ekipler helikopter ve şişme botlarla kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
Pazar günü bazı sakinler, balçıkla kaplı evlerine geri dönerken, bazıları ise yolların kapanması nedeniyle hâlâ izole durumda. Ani sel baskınları ve heyelanlar birçok ölüme yol açtı. Katmandu yakınlarındaki Prithvi Otoyolu'nda, heyelan altında kalan araçlardan en az 35 ceset çıkarıldı.
Bhaktapur'da bir evin heyelan nedeniyle çökmesi sonucu hamile bir kadın ve 4 yaşındaki bir kız çocuğu da dahil olmak üzere beş kişi hayatını kaybetti. Dhading'de ise bir otobüs heyelan altında kaldı ve iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
6 Futbolcu Yaşamını Yitirdi
Başkent Katmandu'nun güneybatısındaki Makwanpur'da, Nepal Futbol Federasyonu'na bağlı bir antrenman merkezinde altı futbolcu heyelan sonucu yaşamını yitirdi. Katmandu vadisinin güneyinde yer alan Nakkhu Nehri’nde ise dört kişi sel sularına kapıldı.
Devlet televizyonuna konuşan hükümet sözcüsü Prithvi Subba Gurung, selin su borularını, telefon ve elektrik hatlarını da kopardığını belirtti. Devlet medyası, yaklaşık 10.000 polis memuru, gönüllüler ve ordu mensubunun arama-kurtarma çalışmalarında görev aldığını duyurdu.
Nepal hükümeti, gereksiz seyahatlerden kaçınılması çağrısında bulunurken, Katmandu vadisinde gece saatlerinde araç kullanımı yasaklandı. Cuma ve cumartesi günleri hava yolculuğu da olumsuz etkilendi; birçok iç hat uçuşu ertelendi veya iptal edildi.
Muson mevsimi her yıl Nepal'de sel ve heyelanlara neden oluyor. Ancak bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle yağışların daha yoğun ve düzensiz hale geldiğini belirtiyor. Daha sıcak bir atmosfer daha fazla nem tutabiliyor ve okyanus sularının ısınması fırtına sistemlerini daha enerjik ve karmaşık hâle getirebiliyor.