Ne yersen osun!

Abone Ol

Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim okurken bunu Peygamber Efendimiz’in (sav) hayatı ve hadisleri ile pekiştirme gayretine giriyoruz. Kur'an'ın bir harfine on kat sevap ile mukabele edildiği bir aydayız. Okuduğum hadisler içinde Efendimizin (sav) "Haramla beslenen vücudun müstahak olduğu yer cehennemdir." hadisini görünce irkildim. Efendimiz (sav) neden bu kadar keskin bir cümle kurmuş diye düşündüm bir an...

Ayetlerde ise Haram yemekten kesin bir dille uyarılıyoruz. “Ey peygamberler! Temiz ve helal olan şeylerden yiyin” (Mü'minûn, 23/51) Üstelik tek bir ayette de geçmiyor, bir kaç defa ikaz etmiş Kur 'an bizi... Yani İslâm dini bu konuyu oldukça ciddiye almış ve konuyu keskin bir dille sınırlandırmış. Hem ayetler hem hadisi şeriflerle altı çizilerek üzerinde durmuş.

Konuyu biraz araştırmaya başlayınca özellikle popüler kültürde yeme-içme konusunda ortalıkta dolaşan bir sürü bilgi kirliliği olduğunu da gördüm. Konuyla ilgili bir Alman atasözü "Man ist was man isst" der, yani "Sen ne yiyorsan osun." Dikkat ettiğinizde her kültürün ister ilahi kaynaklı olsun ister geleneksel yaklaşımla olsun yeme-içme konusuna önem verdiğini görürsünüz.

Hem eski kaynaklar hem de yeni kaynaklar beslenme şeklinin insan fıtratına sirayet ettiğini ifade ediyor. Coğrafyaların beslenme şekilleri ile o coğrafyadaki insanların fıtratları genel anlamda şekilleniyor. Bu bilgiler ilimsel anlamda birçok kaynakta mevcut.

Konuyla ilgili Abdülkadir Geylani Hazretleri, "Haram yemek kalbi öldürür, helâl yemek ise ihyâ eder. Lokma var seni dünya ile, lokma var seni âhiret ile meşgûl eder. Lokma var, seni Hâlık Teâlâ’ya rağbet ettirir." diyor.

Tüm bunları neden yazdım derseniz, bu hadisi okuduktan sonra konunun ne kadar önemli olduğunu ve yediklerimizin manevî hayatımızın şekillenmesinde ne kadar etkin olduğunu düşünüyorum birkaç gündür. Dinimizin en ufak bir ikazı bile sonsuza sirayet edecek bilgiler içeriyor. Yenilen her lokma bedene sirayet edince, bize sirayet eden her şey bizden gelen neslimize geçebiliyor. Bazen, ben nerede yanlış yaptım da çocuğum bana isyankar oldu diye düşünebiliriz... Belki de sebebi yediklerimizde aramamız gerekir.

Tüm bunları düşününce soframıza koyduğumuz ve ağzımıza aldığımız her bir lokmayı helal olduğundan emin olarak yemek, bu bedenin bize emanet olduğunu bilmek ve temiz nesiller yetiştirebilmek için temiz beslenmek zorundayız. En azından şu mübarek Ramazan günleri bize daha ince ve detaylı düşünmeyi öğretir diye düşünüyorum.