Dünya

NATO’ya Erdoğan damgası

Abone Ol

Brüksel’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında önemli temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Steigenberger Oteli’nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la bir araya geldi. 45 dakika süren Erdoğan-Macron görüşmesinde, siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere, ikili konular ele alındı.

HEDEF 20 MİLYAR DOLAR

Türkiye-Fransa ilişkilerini daha da güçlendirme konusunda kararlılıklarını vurgulayan iki lider, savunma sanayinde işbirliğinin yanı sıra karşılıklı ticaret hacmini 20 milyar Euro’ya yükseltme hususunda da mutabık kaldı.

TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLILIK

Suriye, Irak ve diğer bölgesel konuların da ele alındığı görüşmede, PKK ve DAEŞ dahil terörün her türüyle ortak mücadelenin önemine işaret edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Macron, Türkiye-AB ilişkilerine yeniden ivme kazandırılması gerektiğine de dikkati çekti. Erdoğan, ayrıca Macron’a “15 Temmuz Darbe Girişimi ve Milletin Zaferi” kitabını hediye etti.

AB İLE İLİŞKİLER YENİDEN CANLANMALI

Erdoğan, Macron ile yaptığı görüşmenin ardından Avrupa Birliği Konseyi’nin yeni binasında Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile toplantı yaptı. Cumhurbaşkanı kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, Görüşmede, Türkiye ile AB arasında Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine ayrıca terörle mücadelede iş birliğini güçlendirmenin gerekliliğine de değinildi. Görüşmede Kıbrıs meselesi de ele alındı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani’yi kabul etti.

İNCİRLİK KRİZİ ELE ALINDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’li 3 kritik ismin ardından NATO’nun yeni karargahında İngiltere Başbakanı Theresa May ile de bir araya geldi. Kritik görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlar ele alındı. Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in görüşmesin de de İncirlik krizi ele alındı.

Türkiye, Almanya’nın FETÖ’cüleri himayesi sonrasında Alman vekillerin İncirlik’e girişine izin vermemiş, Merkel’de “Ürdün’e gideriz” demişti.