Dünya

NATO Genel Sekreteri: "Ukrayna gelecekte NATO’ya katılacak"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın NATO'ya üye olacağını teyit etti ancak kesin bir tarih vermedi. Rutte, Ukrayna'nın üyeliğinin zamanlamasının henüz netleşmediğini belirtti.

Abone Ol

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Brüksel'deki NATO karargahında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın "gelecekte" NATO'ya üye olacağını söyledi. Ancak, Ukrayna'nın ne zaman ittifaka katılacağı konusunda daha fazla bilgi vermekten kaçınarak, "şu anki mesele zamanlamayla ilgili" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, ülkesinin NATO üyeliğini, barış müzakerelerinin başlaması için gerekli beş maddelik "zafer planı"nın ilk adımı olarak sunmuştu.

NATO Üyeliği İçin İlerleme Var mı?

Rutte, Ukrayna'nın NATO üyeliği yolunda "önemli ilerleme" kaydedildiğini belirtti. Temmuz ayında yapılan NATO zirvesinde, 32 üye ülke Ukrayna’nın "geri dönüşü olmayan" bir yolda olduğunu kabul etmişti. Ancak henüz kesin bir katılım tarihi belirlenmedi. Rutte, NATO'nun Ukrayna'nın güvenliğini sağlama konusundaki taahhüdünü yineleyerek, "Gerektiği sürece bu mücadelenin içinde olacağız" dedi.

Ukrayna İçin Zorlu Bekleyiş

Zelensky, Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesinin, müttefiklerin Ukrayna'ya olan kararlılığını göstereceğini savunuyor. Ancak Batılı müttefikler, Ukrayna'nın savaştayken ittifaka kabul edilmesinin NATO’nun toplu güvenlik garantisini tetikleyebileceği ve üye ülkeleri doğrudan Rusya ile savaşa sürükleyebileceği konusunda temkinli. Rutte, NATO'nun şu anki önceliğinin Ukrayna'nın daha fazla toprak kazanmasına ve gelecekteki barış müzakerelerinde elini güçlendirmesine yardımcı olmak olduğunu belirtti.

Zelensky’nin Hedefleri

Zelensky, NATO’ya katılımın Ukrayna için acil bir adım olduğunu ve üyeliğe davetin, savaşın gidişatını değiştirebileceğini vurguladı. Ukrayna lideri, Brüksel’deki görüşmelerde Avrupa liderlerine NATO üyeliğinin önemini yineledi ve üyelik davetinin siyasi bir bedel yaratmayacağını savundu.

NATO Genel Sekreteri Rutte, ayrıca Avustralya’nın Ukrayna’ya M1A1 tankları gönderme kararını da memnuniyetle karşıladı. Bu yardımı "iyi haber" olarak nitelendiren Rutte, Ukrayna'nın savaşı kazanmasına destek olacak her türlü adımı desteklediklerini söyledi.