Güncel

NATO Baltık planı nedir? Baltık ülkeleri nerededir?

Abone Ol

Zirvenin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Baltık ülkeleri ve Polonya savunma planı üzerinde liderlerin uzlaştığını açıkladı.

Son dönemdeki ayrışmalara rağmen yayımlanan ortak deklarasyonda NATO’nun Polonya ve Baltık Planı onaylandı. Peki NATO Baltık planı nedir? Baltık ülkeleri nerededir? İşte Baltık planıyla ilgili detaylar…

BALTIK PLANINDA

Baltık planı, NATO’nun savunma planı olarak tabir edilmektedir. Baltık planı 4 Aralık tarihinde NATO’nun gündemine taşınmış ve üye ülkelerin kabulüne sunulmuştur. Peki, Baltık planı nedir ve Baltık savunma planı ne demek? İşte, o hususta bazı bilgiler

Baltık savunma planı, Baltık Denizi çevresinde yer alan Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’yı kapsamakta ve onların güvenliği için NATO’nun gündemine taşınmaktadır. NATO üyesi ülkeler tarafından kabul edilen Baltık savunma planı, bu ülkeleri Rusya’nın saldırısından korumak için gerçekleştirilmektedir.

BALTIK ÜLKELERİ HANGİLERİ?

Baltık ülkeleri, Baltık Denizi’ne kıyısı olan tarihi ve coğrafi birliktelikleri olan bağımsız cumhuriyetlerdir. Önceleri sadece Estonya, Letonya ve Litvanya için kullanılan bu tabir günümüzde zaman zaman Baltık Denizi Devletleri Konseyi’ni kastetmek amacıyla da kullanılır.

Üç Baltık Devleti, aralarında tarihi ve coğrafi yakınlık bulunan Estonya, Litvanya ve Letonya’dır. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsızlıklarını ilan eden bu ülkeler 2004 yılında Avrupa Birliği, 2005 yılında ise de NATO’ya üye olmuşlardır. Baltık Devletleri, Rusya’ya bağlı olan ancak Rusya ile kara bağlantısı olmayan Kaliningrad Bölgesi ile Rusya arasında yer almaktadır.

Üç Baltık Devleti, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye değildir.

NATO GENEL SEKRETERİ JENS STOLTENBERG BALTIK SAVUNMA PLANI İÇİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

“Tüm müttefiklerimizi korumak için planlarımız mevcut. Daha fazla güçlerimiz de hazır bulunuyor. Baltık ülkeleri ve Polonya’da askerlerimiz doğu sınırında hazır bekliyor.

İhtiyaç olursa daha fazla askerle müdahale edebileceğiz. İttifakın diğer bölgelerini savunmak için gerekli planlar da yenileniyor. Bugün de Baltık ülkeleri ve Polonya’nın planlarını yenilemiş bulunuyoruz. Baltık ülkeleri, Polonya’nın savunma planı yenilendi.”