Dünya

NATO, Baltık Denizi’ndeki internet kablolarını korumak için deniz dronlarına yönelebilir

Baltık Denizi’nde iki internet kablosunun kesilmesinin ardından NATO, denizaltı kablolarını korumak için yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

Abone Ol

NATO, Baltık Denizi’ndeki kritik öneme sahip internet kablolarını korumak için insansız deniz araçlarından oluşan bir filo kullanmayı planlıyor. NATO Amiral Pierre Vandier, bu sistemin, su üstünde ve altında sürekli gözetim sağlayarak sabotaj girişimlerini tespit etmeyi hedeflediğini belirtti.

Bu strateji, Litvanya-İsveç ve Finlandiya-Almanya arasında uzanan iki denizaltı kablosunun sabotaj sonucu hasar görmesinin ardından gündeme geldi. Baltık Denizi’ndeki kablolara yönelik tehditlerin artması, NATO’nun bu tür yeni teknolojilere yatırım yapmasını zorunlu kılıyor.

Deniz Dronları Nedir?

Deniz dronları, yüzeyde veya su altında çalışan insansız araçlardır. Riga Teknik Üniversitesi’nden Araştırmacı Andrej Zvaigzne, bu dronların gözetim, tehdit tespiti veya düşman hareketlerini imha etmek gibi farklı görevler için tasarlanabileceğini ifade etti.

Zvaigzne, ideal bir deniz gözetim sisteminin hava trafik kontrolüne benzer şekilde çalışması gerektiğini, yani hareket eden hedeflerin kontrol altında tutulmasının önemini vurguladı. Ancak deniz dronlarıyla iletişim kurmanın, özellikle uzun mesafelerde zorluklar barındırdığını da ekledi.

Baltık Denizi’nde Zorluklar ve Koordinasyon Eksikliği

Baltık Denizi’nin farklı su katmanlarından kaynaklanan düşük görünürlük gibi zorluklar içerdiğini belirten Zvaigzne, bazı dronların sonar teknolojisi ile bu sorunun üstesinden gelebildiğini söyledi. Ancak, kasıtlı sabotaj ile kazara oluşan bir hasarı ayırt etmenin zorluklarına dikkat çekti.

Baltık Güvenlik Vakfı Başkanı Olevs Nikers ise NATO ve bölge ülkeleri arasında koordinasyon eksikliği olduğunu belirtti. Şu anda sualtı kablolarının korunması için periyodik kontroller yapıldığını ancak bu çalışmaların NATO üyeleri ve telekomünikasyon operatörleri arasında yeterince organize edilmediğini söyledi.

Yasal Düzenlemeler ve Tepki Mekanizmaları Geliştirilmeli

Zvaigzne ve Nikers, Baltık ülkelerinin sualtı altyapılarını koruma amacıyla yasal düzenlemeler yapması gerektiğini savundu. Nikers, sabotaj tespit edildiğinde nasıl bir tepki verileceği konusunda algoritmalar ve prosedürlerin oluşturulmasının şart olduğunu belirtti: “Bir suç işleniyorsa, sonraki soru şu: Nasıl tepki vereceğiz?”

NATO, deniz dronlarıyla ilgili raporları henüz doğrulamazken, Baltık Denizi’nde sualtı altyapısının korunmasına yönelik çalışmaların kritik bir önem taşıdığı vurgulanıyor. Baltık Denizi’ndeki tüm ülkelerin NATO üyesi haline gelmesi, bölgenin savunma stratejilerinde yeni bir döneme işaret ediyor.