Dünya

NASA'nın en büyük uzay aracı gelecek ay fırlatılacak

NASA'nın şimdiye kadar inşa ettiği en büyük gezegen araştırma uzay aracı olan Europa Clipper, Ekim ayında fırlatılacak. Bu devasa uzay aracı, Jüpiter'in uydusu Europa’yı inceleyerek, dünya dışı yaşamın olası izlerini araştıracak.

Abone Ol

Europa Clipper, 5 metre yüksekliğinde ve güneş panelleri tamamen açıldığında 30,5 metre genişliğinde olacak. Yaklaşık 3.241 kilogram kuru ağırlığa sahip olan araç, Jüpiter’in Güneş'ten yaklaşık beş kat uzak olmasından dolayı, bu uzaklıktan gelen az miktardaki güneş ışığını toplamak için devasa güneş panelleriyle donatıldı.  

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan proje yöneticisi Jordan Evans, bu nedenle Europa Clipper’ın şimdiye kadarki en büyük gezegen araştırma aracı olduğunu belirtiyor. Laboratuvarın direktörü Laurie Leshin ise bu görevi "modern bir katedral" olarak tanımlıyor. 

Uzay aracının 2030'da Jüpiter'e varması planlanıyor. Europa Clipper, Europa’nın buz kabuğunu, altındaki okyanusu ve uydunun bileşimini inceleyerek, dünya dışı yaşamın olasılıklarını anlamaya çalışacak. NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü Direktörü Gina DiBraccio, bu görevle elde edilecek bilgilerin gelecekteki Europa görevlerine ışık tutacağını vurguluyor.  

Europa'nın Yakın Geçişleri  

Europa Clipper, Europa'nın yüzeyine 25 kilometre kadar yaklaşarak uçuşlar gerçekleştirecek. Bu uçuşlar sırasında uydunun neredeyse tamamı haritalanacak. Görevin birincil aşamasında 49 uçuş yapılacak ve toplamda Jüpiter çevresinde 80 kez yörüngede dönecek.  

Görevle birlikte Amerika’nın şair ödüllü Ada Limón’un yazdığı “In Praise of Mystery: A Poem for Europa” adlı şiir de uzaya gönderilecek. NASA’nın “Şişedeki Mesaj” kampanyası kapsamında, bu şiir bilimsel keşiflere kültürel bir dokunuş katıyor.