Celal Topçu - Diriliş Postası
Dünya dışı yaşam arayışı heyecan verici bir şekilde devam ediyor. Son keşif, bilim dünyasında büyük umutlar uyandırdı. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), LHS 1140 b adlı, Dünya'nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir ötegezegenin detaylı görüntülerini elde etti. Bu Süper Dünya, sıvı suyu barındırabilecek kadar yıldızına yakın bir yörüngede dönüyor ve yüzeyinde yaklaşık 20 derece sıcaklıkta bir okyanusa sahip olduğu düşünülüyor.
JWST'nin elde ettiği verilere göre, ötegezegenin kütlesinin yüzde 10 ila 20'si sıvı sudan oluşuyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinin varlığına dair de kanıtlar bulundu.
LHS 1140 b, Dünya'dan 48 ışık yılı uzaklıkta Cetus takımyıldızı içinde bulunan kırmızı cüce bir yıldızın yörüngesinde dönüyor. Araştırmacılar, gezegenin, yıldızına kütleçekimsel olarak kilitli olduğunu belirtiyor. Bu da, tıpkı Ay'ın Dünya'ya kilitli olduğu gibi, LHS 1140 b'nin bir tarafının sürekli olarak yıldızına baktığı anlamına geliyor. Bu nedenle, gezegenin bir tarafı muhtemelen buzlarla kaplıyken, yıldızına bakan tarafı nispeten ılıman ve sıvı suya sahip bir ortam sunuyor.
Araştırmacılar, bulguların henüz kesinleşmediğini ve JWST ile daha fazla gözlemin yapılması gerektiğini vurguluyor. Ancak ilk adım umut verici ve LHS 1140 b, yaşam için elverişli koşullara sahip olup olmadığı konusunda daha detaylı araştırmalar için heyecan verici bir hedef haline geldi.