Mütevazı patron

Abone Ol

Geçen haftanın yazısında eski Türkiye’nin eski neslinin ülkemizi nasıl yönettiklerini anlatmaya çalıştım.  Bugün de size yeni Türkiye ve yeni neslin yönetim tarzı üzerine konuşacakken araya güzel bir tevafuk girdi. Bir dost meclisinde ülkemizin önde gelen işadamlarından Murat Ülker beyin İngiltere’deki yatırımlarını görme teklifi bu haftaya denk geldi. Rahmetli Sabri Ülker’in 1944 yılında kurduğu ülkemizin en önemli markası haline gelen Ülker’in bayrağını Murat Ülker daha yukarılara taşımanın gayreti içerisinde. Sabri Bey’in emekleri bugün dünya çapında meyvelerini vermeye devam ediyor. Murat Bey sayesinde Ülker bir dünya devi olmuş durumda.

Hani meşhur atasözümüzde vardı ya: İnsanı en iyi tanımanın yolu ya beraber seyahat etmekten ya da alışveriş yapmaktan geçer. Murat Ülker, Ali Ülker, İbrahim Taşkın, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve heyetiyle beraber Londra’ya seyahat etme imkânımız oldu. Murat Beyin, seyahat boyunca yaptığımız sohbetlerde, hal ve davranışlarıyla büyük bir tevazu örneği sergileyen bir kişi olduğuna şahit oldum. Buna şaşırmamak lazım. Zira rahmetli Sabri Ülker’in bu ülkede iyilik adına yaptığı şeylerin haddi hesabı yoktur. O bir şirket olmaktan öte yardımseverliği ile birçok iyi işlerin arkasında ortada gözükmeden var olmasını bildi. Şimdi aynı geleneği Murat Ülker devam ettiriyor.

Bizim marketlerde, bakkallarda aradığımız Ülker’in Londra’da ne işi var diye soracaksınız ama sıkı durun daha da fazlası var. Sadece Londra’da değil, dünyanın 13 ülkesinde 83 fabrikası olan 55.000 kişiyi istihdam eden bir dünya markası. Ülker bünyesine İngiltere’nin en büyük bisküvi markası United Biscüits ve Belçika’nın dünya markası Godiva’yı da katarak Pladis başlığı altında toplamışlar. Yıldız Holding Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karataş’ın heyecanlı sunumunda bir dünya deviyle karşı karşıya olduğumuzu anladık. Bir şeyi daha öğrendik: Yılda kişi başına 31.1 kilo bisküvi tüketen İngiltere’nin %40’nı Pladis üretiyor. Yani her İngiliz’in evine Türk bisküvisi giriyor.  Türkiye’de kişi başına tüketim 7.6 kilo. Yani İngilizlerin 4 de biri kadar bisküvi tüketiyoruz. Cem Bey rakiplerden, dünyadaki büyük oyunculardan söz etti. Pladis’in iyi bir konumda olduğunu ancak alacak daha fazla yol olduğunu belirtti.

Bir saatlik hızlı bir turla fabrikayı gezdik. Eski üretim bantlarının yanında robot teknolojisiyle üretim yapan tesisler de kurulmuş. İletişim sorumlusu Elif hanım bant yenilemesi nedeniyle bir ürünün piyasaya sürümünde sıkıntı olunca tüketicilerden tepki aldıklarını, bunun üzerine Gebze’deki fabrikada o ürünün üretilerek tüketiciye ulaştığını ifade etti. Türkler nasıl ekmekten vazgeçmiyorlarsa İngilizlerde bisküvilerinden vazgeçmiyorlar.

Murat Ülker’in Yıldız Holding’in web sayfasındaki sunuş yazısındaki cümlesiyle bitirelim. ”Değerli kurucularımız, bu ülkenin geleceğine güvenmişlerdi. Zaman onları haklı çıkardı. Bu ülkeden doğmuş bir markayı yöneten bizler de, hem Türkiye’nin hem Ülker’in dünyadaki geleceğine inanıyor ve buna güveniyoruz.”

MÜSİAD İNGİLTERE’DE

Ülkemizin öncü ve önder kuruluşlarından MÜSİAD Londra Şubesi’ni açtı.

Dünyanın birçok noktasında erdemli işadamı yaklaşımıyla çalışmalar yapan MÜSİAD’ın Londra Şubesi’nin de aynı istikamette ülkemiz iş dünyasına ve dünyaya bereketler getirmesini Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum…