Mü’minlerin Berâati

Abone Ol

1- Hâ, mîm.

2-3- O apaçık Kitab'a andolsun ki biz onu gerçekten mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız.

4-5-6- O gecede her hikmetli iş tarafımızdan bir emirle ayrılır. Gerçekten biz Rabbin tarafından bir rahmet olarak peygamberler göndeririz. Şüphesiz ki O, her şeyi işitir ve bilir. (Duhan Suresi)

 *

Berâat gecesi: “Nısfı Şa’ban” Şa’ban ayının ortasına denk gelen bu geceyle ilgili çeşitli rivayetlerden, özellikle Kur’an-ı azimü’ş-şanın nüzulüyle ilgili değerlendirmeleri; Elmalılı M. Hamdi Yazır’ın, meşhur “Hak Dini Kur’an Dili” isimli tefsirindeki “Duhan Suresi” tefsirine havale edip, bu gecenin ehemmiyetine atıfta bulunan beyanlar ile bazı mütalaalar yapacağız inşallah.

Allah Teâla bu gece mü’min kullarına berâat yazar.

Bu nedenledir ki bu gecenin isimlendirilmesi, tıpkı namaz, oruç ve kurban gibi dilimize hususi bir mana ile girerek (orijinal isminden farkı olarak);  “Berâat Gecesi” diye tesmiye olunmuş ve bu isimle şöhret bulmuştur.

Kabul edilen rivayetler muvacehesinde bu kutsi gecede beş hususiyet bulunmaktadır ve “berâat”da esasen budur.

 *

1 – Bütün hikmetli işler bu gecede ayrılmıştır.

2 – Bu gecede ibadetlerin (bahusus namaz), fazileti fevkalade ziyadeleşir.

3 – Rahmet bir sağanak gibi mü’minlerin üzerine yağar.

4 – Rahmetin kuşattığı iklim, mağfiretle neticelenir.

5 – Ve bu gece Efendimize (sav), ümmetinin tamamına şefaat etme yetkisi, bir lütf-u Rabbani olarak hediye edilmiştir.

 *

Yine Elmalılı merhumun; “Bir de bu gece Zemzem suyunun bariz bir surette artması âdeti ilahiyedendir” diyerek, yüzyıllardan beridir tekrarlanıp duran bir hikmet-i ilahiyeye işaret eder.

Şuna kesin olarak eminim ki, “Allah’ın bütün günleri aynıdır”  iddiasında olanlar, baştan beri yazıp tadat ettiğim hususların tamamını hurafe olarak nitelendirmekte ve bütün bunlardan fevkalade rahatsız olmaktadırlar.

Bu kişilerin, neden ve niçin bu denli rahatsızlık duyduklarını biliyorum elbette lakin şunu ifade etmeden geçemeyeceğim doğrusu. Onları rahatsız eden, bazı geceleri ve günleri tahsis etmekle birlikte, modern bilim ile modern aklın kavrayış sınırlarını aşan deruni hususlara ehemmiyet atfediyor olmamızdır tabii ki. Hatta onların hurafe nazarıyla baktıkları hususlara “deruni”lik atfetmemiz bile, bizlere bir hayli kızmaları için yeter de artar bir sebep mahiyetinde.

 *

Aslında girişte mealini verdiğimiz ayeti kerimeler ile “Kadir Suresi”, bir marazın ürünü olan bu tür sorunları, iman nokta-i nazarından bakıldığında, hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak tarzda halletmiştir.

Geceleri ve günleri tahsis edip onları “mübarek” olarak nitelendiren ve hatta Kadir gecesinin “bin aydan daha hayırlı” olduğunu beyan buyuran bizzat Cenab-ı Hakk olduğuna göre, vahyin fermanını iman sayan mü’minlerin, bereketinin peşine düşmesinden ve bu geceleri adeta bir piyango gibi algılamasından daha tabii ne olabilir ki…

Geceniz mübarek olsun…