Mühendisliklere ilgi arttı, tıp ve diş geriledi

Abone Ol

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlar, adayların tercihlerindeki değişimleri gündeme taşıdı. 2022 yerleştirmeleri öğrencilerin tıp fakültesi tercihlerinde önemli farklılaşma olduğunu gösterdi. Bir ülkenin gelişmesi üretime ve teknolojiye bağlıdır. Bu anlamda 2022 üniversite yerleştirmelerinde öğrencilerin tercihlerinde mühendislik fakültelerine teveccühün giderek arttığı sonucu ortaya çıktı.

Yıllardır Türkiye’de lise öğrencilerinin hayallerini tıp fakülteleri süsledi. En başarılı öğrenciler, tıp fakültelerini tercih ettiler. Bu tercih davranışında elbette mezuniyet sonrası iş bulma garantisi ve çalışırken elde edilen ücretin diğer mesleklere göre fazla olması etkili oldu.

2018 yılında üniversite sınavında ilk 100’e giren öğrencilerden 50’si tıp fakültesini tercih ederken 2022 yılında ilk 100’deki öğrencilerden sadece 28’i tıp fakültesini tercih etmiş. Yani artık öğrencilerin hayallerini süsleyen alan tıp alanı değil. Öğrencilerin tercihlerindeki bu değişimin sebebi pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının çalışma şartları ve ücretlerdeki azalma gösterilebilir.

Peki, önceki yıllarda tıp fakültesini tercih eden öğrenciler hangi bölümlere yöneldi. İstatistikler tıp bölümünden kaçan öğrencilerin mühendislik bölümlerine kaydığı yönünde bilgiler vermekte. Özellikle bilgisayar, havacılık, makine, yapay zeka gibi mühendislik bölümlerine teveccühün arttığı gözlenmektedir.

Galatasaray Üniversitesi 2017 yılında bilgisayar mühendisliğine 11 binden öğrenci alırken 2022 yılında 3 binlerden öğrenci almış, Yıldız Teknik Üniversitesi 2017 yılında bilgisayar mühendisliğine 18 binden öğrenci alırken 2022 yılında 5 binlerden öğrenci almıştır.

2021 yılında tıp fakültesine en düşük 22 binlerde yerleşen öğrenciler, 2022 yılında en düşük 30 bin sıralama ile tıp bölümüne yerleşmiştir. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi 30 bin 11 sıralama ile öğrenci almıştır. Bu düşüş diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için de geçerlidir.

Öğrencilerin mühendislik bölümlerine yönelmeleri ülke adına önemli bir gelişme. Zira üretim mühendislik alanları marifetiyle gerçekleşmektedir. Gelişmiş ülkelerin gelişmişlik alanlarına bakıldığında Almanya, Japonya, Kore gibi ülkeler mühendislik alanlarında elde ettikleri başarılar ile ön plana çıkmıştır.

Yine işletme fakültelerine önemli oranda ilginin olduğu gözlenmiştir. Yani zeki ve barılı öğrenciler artık garanti olsun anlayışı ile bölüm tercihi yapmıyorlar. Öğrencilerin bu davranışları teşvik edilmeli gerekiyorsa ödüllendirilmelidir. Özellikle Türkiye’nin son yıllarda büyük başarılar elde ettiği uzay ve havacılık alanları desteklenmeli, değişmeyen mühendislik alanları olan makine ve elektrik elektronik mühendisliklerinin cazibesi artırılmalıdır.

MİLGEM projesi ile denizcilik ve gemi inşaatı alanı da yükselen değeri ile öğrencilerin ilgi alanı olma yolunda epey avantajlar elde etti. TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN gibi teknoloji üreten kurumlar üniversitelerde yetenek avına çıkmalı; bu kurularda çalışan mühendisler korunmalıdır.

Tıp ve sağlık bölümleri elbette önemli fakat bu alanlar daha çok hizmet sektörü olarak varlığını sürdürmektedir. Uluslararası kalitede hukukçuya, felsefeciye, psikoloğa, edebiyatçıya ihtiyacı var bu ülkenin. Öğrencilerin bu ihtiyacın farkına vardığı bir süreç yaşanmakta. Kurumlar ve yetkililer bu ivmeyi desteklemelidir.