Gündem

MSB: Gemiler ve uçaklarımız Lübnan'dan yeni tahliyeler için hazır

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Lübnan'dan yeni tahliyeler için gemi ve uçakların hazır olduğunu duyurdu. Bakanlık, ihtiyaç duyulması halinde Lübnan'dan yeni tahliye planlarının diğer bakanlık ve kamu kurumlarıyla koordineli şekilde sürdürüleceğini açıkladı.

Abone Ol

MSB kaynakları, haftalık basın bilgilendirme toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Alman basınında çıkan mühimmat satışına ilişkin haberlere de yanıt verdi. Kaynaklar, "Müttefiklerin birbirlerine kısıtlama veya yaptırım uygulamasının doğru olmadığını ve müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Beklentimiz, müttefiklerimizin ittifakın ruhuna uygun karar alarak tüm kısıtlamaları kaldırmalarıdır," değerlendirmesini yaptı.

Eurofighter Tedariki Üzerine Açıklama

Eurofighter savaş uçaklarının tedarik sürecine dair sorulara da yanıt veren MSB kaynakları, "Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik teknik çalışmalara devam edilmektedir. İlk etapta 20, toplamda ise 40 adet uçak alma talebimiz var. Bu konuda olumlu gelişmeler bekliyoruz," dedi.

Lübnan'daki Durum

Lübnan'daki insani durumun kötüleşmesi nedeniyle göç eden bazı Lübnan vatandaşları hakkında bilgi veren bakanlık kaynakları, şu ana kadar Türkiye sınırına büyük bir göç dalgasının ulaşmadığını belirtti. "Suriye'deki operasyonlarımızın iki amacı var; birincisi terörü kaynağında yok etmek, ikincisi ise olası göç dalgalarını yerinde engellemektir," diye eklediler.

Tahliye Operasyonları

Bugün gerçekleştirilen tahliye operasyonuna dair bilgiler veren kaynaklar, "İlk tahliye operasyonumuzu gerçekleştirerek vatandaşlarımızı tahliye ediyoruz. Yeni tahliye planları, gelen talebe göre şekillendirilecektir. Gemilerimiz ve uçaklarımız yeni tahliyeler için hazırdır," ifadesini kullandı.

İnsan Kaçakçılığı Olayı

Bakanlık kaynakları, insan kaçakçılığına karışan emekli Tuğgeneral Bilal Çokay hakkında da açıklamalarda bulundu. Çokay'ın, Suriye sınırında insan kaçakçılığı olayına karıştığı ve emekliliğe sevk edildiği hatırlatıldı. Yüksek Disiplin Kurulu tarafından kendisine Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma cezası verildiği ve rütbesinin geri alındığı belirtildi.

MSB'den Sosyal Medya Açıklaması

MSB, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail’in saldırıları sonucu Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızı tahliye eden Deniz Kuvvetlerimize ait iki gemimiz, Mersin’e gelmek üzere Beyrut Limanı’ndan yola çıktı," dedi. TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemilerine, iki fırkateyn ve iki karakol gemisinin koruma sağladığı bildirildi. Gemilerin bu akşam saatlerinde Mersin Limanı’na varması bekleniyor.