Güncel

Mobilyadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Abone Ol

Sirke yöntemi için birkaç pet şişe içerisine sirke doldurulması gerekir ve daha sonra pet şişelerin birkaç yerinden küçük delikler açılır. Daha sonra bu şişeler koltukların altlarına, üstlerine, yanlarına gibi çeşitli yerlere konur ve tüm gece orada bırakılır. Bu şişelerin içerisinde ki sirkeler sabaha kadar koltuklarda ki rutubet kokusunu, küf kokusunu çekmiş olacaktır. Koltuklardan rutubet kokusunu giderdiği gibi nemi de alarak tekrar rutubet olmasını engelleyecektir. Bir başka seçenek ise kedi kumudur. Kedi kumları yapısı gereği ile kokuyu emici özelliğe sahiptir. Bu sebeple rutubet kokusundan kurtulmak için rutubet olan odanın belli yerlerine kedi kumları yerleştirilebilir ve bir süre sonra kolayca rutubet kokusunun emildiği gözlemlenebilir.

Mobilyada Rutubet Olmaması İçin Ne Yapılması Gerekir?

Mobilyalarda rutubet oluşmaması için ev içerisinde yemek atıkları bırakılmamalıdır. Buzdolabı her zaman temiz tutulmalıdır ve eşyalar temizlendiği sırada nem giderici kullanmak oldukça etkili bir yöntem olacaktır. Duş sonrası banyo temizlenmeli ve kesinlikle nemli bırakılmamalıdır. İhtiyaç halinde küf gidericiler de banyoda kullanılabilir. Bu önlemler eşliğinde mobilyalarda oluşabilecek rutubet ve küf kokusunun önüne büyük ölçüde geçilmiş olacaktır. Odalar içerisinde çiçek bulundurulmamalıdır. Her ne kadar görünüş varışından çok sık kullanılsa dahi çiçekler nem oranını önemli derecede artırır ve bu sebeple bulundukları ortamda nem artışı olduğu için rutubet ve küflenme daha yüksek ihtimalle olacaktır.

Mobilyada Rutubet Neden Olur?

Mobilyalarda rutubet oluşmasının en etken sebebi nemli ortam oluşmasıdır. Nemli ortamlarda kalan mobilyalar, düzenli olarak havalandırılmadığı taktirde hızlıca rutubetlenecektir. Çok nemli olan ortamlarda ortamın neminin 40-50 dereceye düşürülmesi gerekir. Bu sayede mobilyalarda rutubet oluşumu da engellenir. Nem derecesini düşürebilmek için ise nem gidericiler kullanılabilir.

Rutubet Oluşan Ortama Nasıl Bakılması Gerekir?

Rutubet oluşmuş ortamlara temizlenme sonrası birkaç doğru yöntem ile bakıldığında tekrar rutubet ile karşılaşılmaz. Bu yöntemlerden birkaçı ise şu şekildedir:

  • Rutubetten kurtulan temizlenen alan en az ayda 1 kere düzenli olarak havalandırılmalıdır ve nem dengesine dikkat edilmelidir.
  • Evde bırakılan yemek artıkları küf oluşumuna büyük etkendir. Bu yüzden artıklardan oldukça hızlı kurtulmak gerekir.
  • Her duş sonrası banyo temizlenmeli ve nemi giderilmelidir.
  • Yüksek nemli ortamlarda nem giderici kullanılmalıdır.
  • Evin duvarları sürekli kontrol edilmeli ve rutubet ya da küf kokusu alındığı taktirde klorlu kireç ile temizlenmelidir.

Bu bilgiler eşliğinde rutubet oluşmuş ve temizlenmiş ortamlara bakıldığında tekrar rutubet oluşumu söz konusu olmayacaktır. Bu sebeple rutubet oluşan yere gerekli bakımlar yapılmalıdır. Sadece ıslak bez ile silme yöntemi yardımıyla rutubetten kurtulabilecek olmak tamamen bir hayaldir ve gerçek değildir.

Rutubet Neden Oluşur?

Rutubet oluşumunun farklı birçok sebebi olabilir. Bu sebepleri en doğru şekilde öğrenebilmek için bulunulan ortamın Özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Genellikle kış aylarında rutubette artış görülmesinin sebebi ise dışarıda ki soğuk havanın bina duvarlarına zarar vererek evlerin içerisine girmesidir. Soğuk havanın evlerin içerisine girmesi sonrasında ev içerisinde ki sıcak hava ile karşılaşarak ortaya çıkan nem sonucu rutubete dönüşür. Bu sebeple genellikle kışın rutubet daha fazla görülebilir. Özellikle ahşapları daha çok seven rutubet ve küfler her türlü mobilyaya yerleşebilir ve çok rahatsız edici bir koku salgılarlar.