Hamas’ın ateşkes için Mısır ve Katar aracılığıyla sunduğu talepleri reddeden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, orduya Gazze Şeridi’nin en güneyindeki Refah vilayetine operasyon için plan hazırlaması talimatı vermesinin yankıları sürüyor.
Refah’taki Filistinlilerin tahliyesini isteyen Netanyahu’nun açıklamalarına dünyanın dört bir köşesinden tepki var.
Arap ve İslam ülkelerinden hatta ABD’den ve Avrupa’dan İsrail’in Refah’a yapacağı saldırının insani felakete dönüşebileceği uyarıları geliyor.
Çünkü savaştan önce yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Refah’ın nüfusu yerinden edilmiş insanlarla birlikte 1 milyon 300 bine ulaşmış durumda.
Dolayısıyla Refah’ı hedef alacak bir operasyonda çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesi kaçınılmaz olacak.
Gazze Şeridi’nin en güneyine sıkışan yüz binlerce insanın gidebileceği başka bir yer yok.
Mısır, sınırı açarsa Sina Yarımadası’na geçebilirler.
O zaman da İsrail’in çok arzu ettiği tehcir fiilen gerçekleşmiş olur.
Gazze Şeridi’ni tamamen yakıp yıkarak yaşanılmaz bir bölgeye dönüştürme planını savaşın başından bu yana adım adım uygulayan İsrail, kuzeyden başladığı yıkımı Refah vilayetiyle noktalama peşinde.
Netanyahu, operasyonun ramazan ayı gelmeden tamamlanmasını istiyor.
Ablukanın daha sıkı uygulanabilmesi için Gazze Şeridi sınırlarının tamamının kendi kontrolü altında olması gerektiğini düşünen İsrail ayrıca, Mısır-Gazze Şeridi sınırını oluşturan 14 kilometrelik Salahaddin/Philadelphia Koridoru’nda kontrolü sağlamanın, güvenliği için zorunlu olduğunu öne sürüyor.
Jeostratejik önemini azaltacağı, Gazze Şeridi’yle bağlantısını koparacağı ve güvenlik sorunlarına yol açacağı için operasyona karşı çıkan Mısır, İsrail’in bu yönde yapacağı tek taraflı bir hareketin Mısır-İsrail ilişkilerini ciddi şekilde tehdit edeceği uyarısında bulundu.
Bu uyarıya rağmen Kahire’de yapılan toplantılarda İsrail heyetinin, “Mısır onay verse de vermese de operasyonun düzenleneceğini” bildirdiği ifade ediliyor.
Mısır’dan gelen haberler, Kahire’nin itirazına rağmen İsrail’in, Salahaddin/Philadelphia Koridoru’nu işgal etmesi hâlinde verilecek tepki konusunda görüş ayrılığı olduğu yönünde.
Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Savunma Bakanı Muhammed Zeki ve İstihbarat Başkanı Abbas Kamil’in, siyasi tepkinin daha doğru olacağını ve askerî seçeneklerin düşünülmemesi gerektiğini savunduğu; Genelkurmay Başkanı Üsame Asker’in ise Mısır millî güvenliğini savunmak için kararlı bir askerî tepkiden yana olduğu söyleniyor.
Öte yandan Mısır ordusunun Gazze Şeridi sınırına tank ve zırhlı araç sevk ettiği ifade ediliyor.
Ancak Kahire’nin bu adımını “İsrail’e gözdağı” olarak okumak yanlış olur.
İsrail’in olası operasyonu sebebiyle Gazze Şeridi’nden Sina Yarımadası’na doğru gerçekleşebilecek bir göç dalgasını önlemek için sınır güvenliğinin artırıldığı anlaşılıyor.
Mısır’ın, Refah’a düzenlenecek operasyon sonucu İsrail’in Filistinlileri Sina Yarımadası’na doğu kaçmaya zorlaması hâlinde barış anlaşmasını “askıya almakla” tehdit etmesi de Kahire’nin tepkisinin siyasi olacağına işaret ediyor.
Fakat bu tehdidin İsrail’i operasyondan vazgeçirmeyeceği kesin.
Çünkü askıya alınan anlaşma bir süre sonra ABD’nin de devreye girmesiyle askıdan iner.