Mısır’dan yeni öneri

Abone Ol

Amerikan üniversitelerinde Filistin’e destek ve İsrail’in katliamlarını protesto gösterileri hız kesmeden devam ederken savaşın sona ermesi ve esir takası için ara bulucular vasıtasıyla yürütülen görüşmeler de sürüyor.

Bir yandan Refah’a geniş çaplı kara operasyonuyla ilgili açıklamalar yapılırken diğer yandan İsrail ordusu her gün Refah dâhil Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine hava saldırıları düzenliyor.

Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil başkanlığındaki bir heyet geçenlerde Tel Aviv’deydi.

Kahire’nin Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması için İsrail ve Hamas’a yeni bir plan sunduğu ifade ediliyor.

Medyaya sızan bilgilere göre, İsrail Savaş Kabinesi üyelerinin çoğunun kabul ettiği söylenen üç aşamalı planın ilk aşamasında İsrail ordusunun, Refah’a düzenlemeyi planladığı operasyonla ilgili hazırlıkları durdurması teklif ediliyor.

İkinci aşamada İsrail’in Filistinli yüzlerce esiri serbest bırakmasına karşılık Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli esirlerin 10 hafta içinde salıverilmesi öngörülüyor.

Üçüncü ve son aşamada ise bir yıl süreyle ateşkes ilan edileceği ve bu süre içinde bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması için siyasi müzakerelere başlanacağı belirtiliyor.

İsrail Savaş Kabinesi’nin İsrail’in hedefleriyle büyük oranda uyumlu olan bu plana sıcak bakması gayet normal.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, esir takası konusunda anlaşmaya varılması hâlinde Refah operasyonunu askıya alacaklarını söyledi.

Netanyahu hükûmeti, esir takasının kalıcı ateşkes ve Gazze Şeridi’nden çekilme sözü vermeden yapılmasını istiyor.

Filistin direnişinin elindeki İsrailliler evlerine döndükten sonra İsrail ordusunun daha rahat hareket edebileceği ve esir ailelerinin hükûmet üzerindeki baskısının kalkacağı sır değil.

Serbest bırakılan Filistinli esirlerin çoğu da -Gilad Şalit’e karşılık salıverilen birçok esire yapıldığı gibi- yeniden gözaltına alınabilir.

Üçüncü aşamadaki “bir yıllık ateşkes” ve “Filistin Devleti’nin kurulması için müzakerelere başlama” ise kelimenin tam anlamıyla Hamas’ı tuzağa düşürmek için uzatılmış bir havuç.

Bir yıl süreli ateşkes Gazze Şeridi’nin yeniden imarı ve yaraların sarılması için yeterli bir süre değil.

Ayrıca bir yıl sonra savaş yeniden alevlenebilir.

Filistin Devleti’nin kurulması için siyasi müzakerelere başlamak da nihayetinde devletin kurulacağı anlamına gelmiyor.

Mahmud Abbas başkanlığındaki yönetim yıllarca İsrail ile barış görüşmeleri adı altında müzakerelerde bulundu. 20 yıldan fazla süren söz konusu müzakereler işgalin kökleşmesi, daha çok toprak gaspı, Kudüs ve Batı Şeria’da Yahudi yerleşkelerinin yayılması için İsrail’e zaman kazandırmaktan başka hiçbir işe yaramadı.

Refah’a operasyon sopasının da Filistin Devleti kurulması için müzakere vaadinin de Hamas’a, Filistin halkının ve haklı direnişinin aleyhine olacak bir ateşkes anlaşmasını kabul ettiremeyeceği kesin.

Kırmızı çizgilerini açıklayan hareketin, sonuna kadar savaşmayı tercih edeceği anlaşılıyor.

Bu durumda İsrail ordusunun Refah’a operasyon düzenleme ihtimalinin arttığı söylenebilir.

Ancak bir ihtimal daha söz konusu:

İsrail bir buçuk milyon insanın Refah’a sığındığı ve bölgenin toplama kampına dönüştüğü durumu emrivaki olarak normalleştirme yoluna gidebilir.