Yaşam

MIND diyeti bilişsel gerilemeyi yavaşlatıyor: Özellikle kadınlarda etkili

En az bir yıl boyunca MIND diyetini uygulayan orta yaşlı ve yaşlı kişilerde, farklı diyetler uygulayanlara göre daha az ve daha yavaş bilişsel gerileme olduğu tespit edildi. Ayrıca bu çalışmanın faydaları özellikle kadınlarda etkili olduğu gözlemlendi.

Abone Ol

Tuğçe Huy – Diriliş Postası

Yaşla birlikte bilişsel gerileme, hafıza, düşünme ve konsantrasyon gibi beyin fonksiyonlarında zorluklara yol açabilir. MIND diyeti, Akdeniz-DASH Nörodejeneratif Gecikme Müdahalesi diyeti olarak bilinir ve sağlıklı beyin yaşlanmasını desteklemeyi amaçlar.

MIND diyetinin bileşenleri:

Diyet, tam tahıllar, sebzeler (özellikle yeşil yapraklı sebzeler), kuruyemişler, fasulyeler, meyveler, kümes hayvanları, balık ve zeytinyağı gibi dokuz temel besin grubunu içerir. Bunun yanı sıra, hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, peynir, kızartılmış yiyecekler ve tereyağı gibi besinlerin alımının sınırlandırılması gerektiği vurgulanır.

Zihninizi keskin tutmak için MIND diyeti yeterli mi?

Ohio Cincinnati Üniversitesi'nden Dr. Russell P. Sawyer, “Yaşlanan nüfusla birlikte bunama vakalarının artması, bilişsel sorunların gelişimini yavaşlatabilecek basit beslenme değişikliklerinin bulunmasını daha önemli hale getiriyor” dedi.

Çalışma, katılımcıların son yıl ne yediklerini belirten anketleri ve bilişsel test sonuçlarını analiz etti. Testler, katılımcılardan üç kelimeyi tekrarlamaları ve günün tarihini söylemeleri gibi görevleri içeriyordu. Araştırma, 45 yaş ve üzerindeki kişileri kapsadı ve ortalama yaş 64’tü.

MIND diyetinin bilişsel gerilemeyi yavaşlatıcı etkisi

Amerikan Nöroloji Akademisi'nin dergisi Neurology'de yayımlanan sonuçlar, MIND diyetini sıkı takip edenlerin bilişsel gerileme riskinin daha düşük olduğunu gösterdi. Kadınlarda bu riskin %6 oranında azaldığı, ancak erkeklerde aynı etki görülmediği belirtildi. Siyahi bireylerde diyetin etkisinin daha da güçlü olduğu bulundu.

Dr. Sawyer, “Bu bulgular, cinsiyetler ve ırklar arasındaki farklı etkileri incelemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor, ancak basit beslenme değişiklikleriyle bilişsel sorunları önleyebileceğimiz düşüncesi heyecan verici” dedi.