Milli Eğitim Bakanı’na bir test sorusu!

Abone Ol

Aşağıdaki Test sorusu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara ücretsiz dağıtılan, ‘2. Sınıf Çalışma Soruları’ kitabından alınmıştır.

9. soru;

    1. 2004 yılında Sinop’ta doğmuşum.

    2. İlkokul 2. Sınıfta iken Ankara’ya taşındık.

    3. Büyüyünce tıp eğitimi almak istiyorum.

Sude’nin numaralandırılarak verilen bu özgeçmişinde kaç numaralı ifadenin olması doğru olmaz?

a) 1,  b) 2,  c) 3

Milli Eğitim Bakanlığı her öğretim yılın başında, öğrencilere yardımcı kaynak kitap aldırılmasını bir genelgeyle yasaklamaktaydı.

Bakanlığın ücretsiz Yardımcı Kaynak (TEST) Kitabı dağıtımına başlaması velileri ekonomik yükten kurtarmayı hedefliyor olsa gerektir.

Yardımcı Kaynak (TEST) Kitaplarını, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü hazırlıyor.

Bakanlığın Yardımcı Kaynak (TEST) Kitaplarını hazırlama komisyonun yanı sıra bir de ders kitaplarını hazırlama komisyonu mevcuttur.

Bu iki komisyon birleştirilerek adamakıllı bir gelecek öngörülemeyecekse, şimdiki durum, bu iki komisyonun birbirlerinin eğitim tarzlarını beğenmeyerek güya eksiklerini giderici, tamamlayıcı tarzda yamalı bohça görüntüsü arz etmektedir ve çocuklarımıza yazık edilmektir.

Zira her yıl Yardımcı Kaynak (TEST) Kitaplarını yasaklayan yönetmeliklerin bizzat bakanlık tarafından delinmesi kabul edilebilir değildir.

Ders kitaplarının yetersizliğinin Yardımcı Kaynak (TEST) Kitaplarıyla ortaya konulmasının ve üstelik ilkokulda TEST yapılamayacağı yine hemen her yılın başında bir genelge  ile Türkiye’nin bütün okullarına bildiriliyorken, öğrencilerin yeniden teste yönlendirilmesinin makul bir açıklaması yapılmamıştır.

Biz test mantığından öğrencileri dershanelere ve sair yan kurumlara muhtaç etmemek için vazgeçmemiş miydik?

Test mantığının, FETÖ’cü eğitim yaklaşımının bir uzantısı olduğunu, ezberci ve dershanelere muhtaç öğrenciler yetiştirdiğini söylemiyor muyduk?

İlk, orta ve lisede yerleştirmeler yüzde 90 oranında Mernis sistemine göre yapıldığına göre bu test sistemi dershanelerin ve merdiven altı etüt merkezlerinin bir müjdecisi midir?

 Yakın dönemde, sınav merkezli eğitim yaklaşımı yerine okul öğretmen ve öğrenci merkezli eğitim yaklaşımına geçilmesinin alt yapıları tamamlanmışken; her ay örnek sınavlar yayımlayarak velileri sınav kaygı düzeyine yükseltmek eğitimi on yıl geriye götürmek ve öncekilerin ‘eğitim vizyonlarını’ ve bütün hazırlıklarını dinamitlemek değildir ne nedir?

Velilerin yükseltilmiş ve alavelendirilmiş sınav kaygı düzeyi de güya tedavi yerine, yeniden çoktan seçmeli Yardımcı kaynak (TEST) kitaplarla MEB'in kendisinin açtığı yaraya tentürdiyot sürmesi olmuyor mu?

Bir başka mesele;

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu Yardımcı Kaynak (TEST) Kitaplarını nasıl hazırlıyor?

Bakanlığın yılların birikimi bir test havuzu var…

Bu test havuzun içine, ‘Madem bir test havuzumuz var. Bunu neden değerlendirmiyoruz?’ düşüncesiyle yeni Yardımcı kaynak (TEST) kitapları hazırlamak için balıklama atlanmış.

Sayın bakanımıza sorduğum soru da bu havuzdan…

Ve fakat bu soru, ilkoğretim 2.sınıflara yönelik bir sorudur.

Bu soruyu doğru cevaplayan öğrenci bir daha veya gelecekte özgeçmiş yazabilir mi bilmiyorum ama bildiğim bir şey var:

İlköğretim yönetmeliği 20. Madde;

İlkokul 1,  2 ve  3  üncü  sınıflarda  öğrencilerin  başarısı;  gelişim  düzeyleri  dikkate alınarak  öğretmen  rehberliğinde  gerçekleştirilen  ders  etkinliklerine  katılımları  ile  öğretim programlarında  belirtilen  ölçme  ve  değerlendirme  ilkelerine  göre  tespit  edilir.  Karnede  “çok iyi”,  “iyi”  ve  “geliştirilmeli”  şeklinde gösterilir. İlkokul 4 üncü sınıfta öğrenci başarısı;  sınavlar ile ders etkinliklerine katılım çalışmalarından alınan puanlara göre değerlendirilir.

Devlet okullarında ilkokul ikinci sınıf öğrencilerine yasak olmasına rağmen sorulacak bu soruyu cevaplarken kendisi de zorlanacaktır.

Test sorusunun cevabını Perşembe günü vereceğim.