Sağlık

Mikroplastikler kilo alımını nasıl tetikleyebilir?

Son yıllarda yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin kalp hastalıklarından felce, sindirim sorunlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabileceğini ortaya koyuyor. Hatta bazı araştırmalar, mikroplastiklerin kansere bile neden olabileceğini gösteriyor. Ancak bu mikroskobik parçaların kilo alımını da tetikleyebileceğini biliyor muydunuz?

Abone Ol

Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Harvard Tıp Fakültesi’nde kilo verme üzerine uzmanlaşmış araştırmacı Dr. Christopher Thompson, mikroplastiklerin kortizol (stres hormonu) seviyelerini etkileyebileceğini belirtiyor. "Mikroplastikler, hormon bozucu maddelerdir ve kortizol, östrojen gibi hormonları taklit edebilir" diyor.

Kortizol, kan şekeri düzenlenmesinde, iltihapların azaltılmasında ve kan basıncının kontrolünde önemli bir rol oynar. Ancak yüksek kortizol seviyelerinin kilo alımını tetiklediği de biliniyor. Bu hormonun aşırı miktarda bulunması, Cushing sendromu gibi hastalıklara yol açabilir ve bu durum özellikle karın bölgesinde, boyunda ve yüz bölgesinde yağlanmaya neden olabilir. Aynı zamanda yüksek tansiyonu da tetikleyebilir.

Thompson, "Kortizol, obezite ile birçok yönden bağlantılıdır ve insanlar bu etkiyi iyi bilirler," diyor. "Eğer mikroplastikler kortizolün etkisini taklit ediyorsa, kilo alımıyla nasıl bağlantılı olduklarını anlamak mümkün."

Mikroplastikler, çoğunlukla ultra işlenmiş gıdalarda bulunur; sosisli sandviç, cips ve kurabiye gibi gıdalar, ABD'de yetişkin diyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturur. CDC’ye göre bu tür yiyecekler, Amerikan yetişkinlerinin diyetinin yarısından fazlasını kapsıyor.

İspanya’daki Miguel Hernández Üniversitesi’nden fizyoloji profesörü Dr. Ángel Nadal, ultra işlenmiş gıdaların metabolizma üzerinde oldukça zararlı etkileri olabileceğini ve bunda mikroplastiklerin ve hormon bozucu etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Kuzey Carolina’daki Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden nöroloji profesörü Dr. Andrew West, mikroplastiklerin araştırılması ve izlenmesinin, geçmişteki ağır metaller gibi diğer çevresel tehditlere göre daha zor olduğunu belirtiyor. Bu nedenle mikroplastiklerin risklerini ve etkilerini anlamak için yeni izleme yöntemlerine ihtiyaç olduğunu söylüyor.

"Bunlar, daha önce maruz kalmadığımız yeni tür moleküller," diyor West. "Ortamda biriktikçe ve daha küçük parçacıklara ayrıldıkça tespit etmek daha zor hale geliyorlar. Eğer önemli biyolojik süreçlere müdahil olurlarsa, sağlık üzerinde büyük etkiler yaratabilirler."