Dünya

Microsoft kesintisi tüm dünyayı etkisi altına aldı!

Tüm dünyada havayolları, borsa, bankacılık, telekomünikasyon, medya ve devlet kuruluşlarını olumsuz etkileyen hatta duraklama noktasına getiren Microsoft'un çöküşünün ardında siber saldırı iddiaları var.

Abone Ol

HİCRET YÜCEL- Muhabir

Tüm dünyada önemli kesintilere neden olan Microsoft çöküntüsünün sebebi merak edilirken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), küresel düzeyde etkili olan yazılım sorununun siber saldırı kaynaklı olmadığını, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiğinin tespit edildiğini duyurdu. 

SİBER SALDIRI DEĞİL!

BTK, konuya ilişkin, sosyal medya hesabından açıklama yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME'lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz."

Ancak tüm dünyada dijital olarak tüm işlemleri durma noktasına getiren çöküntünün altında  ABD, AB ve NATO Çin'i Microsoft'un küresel  çapta hacklenmesiyle suçluyor. 

250 BİNE YAKIN BİLGİSAYAR SİSTEMİ ETKİLENMİŞ OLABİLİR

İDDİALAR ÇİN'İN PARMAĞI OLDUĞUNU BELİRTİYOR

bilgisayar korsanlarını dışarıdan "işe aldığını"

ödül istedikleri saldırılar da yer alıyor.

bir "fidye yazılımı" programıyla özel bankacılık kuruluşlarına saldırdığını

bugün Çinli hackerlar tarafından yaygın olarak kullanılan 50 taktik, teknik ve prosedürü ortaya çıkaracak

"Çin'i sorumlu tutacaklarına"

Microsoft'un iddiasına göre Çinli, İranlı ve Rus hackerler ABD seçimini etkilemeye çalışıyor.

Peki bu Microsoft çöküntüsü dünya genelinde nelere yol açtı?

BATI'DAN DOĞU'YA TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ

Dünya genelinde yazılım sistemlerinde ciddi bir arıza yaşanıyor. İnternet ağlarındaki sorun nedeniyle birçok sektörde aksaklık meydana geldi. Televizyon kanallarında yayınlar kesildi, küresel çapta uçuşlar durduruldu. Bankacılıktan, medyaya, alışveriş merkezlerinden, sağlık sistemine kadar pek çok alanda sorun yaşanıyor. Dünyadaki pek çok devlet kuruluşu bundan etkilendi.

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft ’un sisteminde yaşanan arıza, birçok sektörü etkiledi.

Bankacılık, hava yolları, hastane ve yayın kuruluşları gibi kurumlarda işlemler durdu. Havayolu şirketleri biletleme operasyonlarını yürütemiyor.

Berlin Havalimanı'nda uçuşlarda aksaklıklar yaşanıyor. Edinburgh Havalimanı'nda yolcular otomatik biniş kartı tarayıcılarını kullanamıyor. ABD havayolları, United Havayolları ve Delta Havayolları'nda aksaklıklar yaşanıyor.

Alman havayolu şirketi Lufthansa "Çözüm üzerinde çalışıyoruz. Rezervasyon işlemleri sınırlı olabilir" açıklamasını yaptı.

İskandinav Havayolu Taşımacılığı Sistemi SAS da, "Gecikmeler bekliyoruz. Rezervasyon sistemini tetkileyen 'teknik sorunlar' var" dedi.

İngiltere'de haber kanalı Sky News bir süre yayın yapamadı.

Hindistan'da havalimanları bilet kesme işlemini elle yazarak gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Japonya havalimanları bir süre uçuş ve check işlemlerini askıya aldı.

İskandinav ülkelerinde resmi kurumlar durma noktasına çözüm için çalışmalar devam ediyor.

Borsalarda yavaşlama var, hastane sistemlerinde de arıza ile karşılaşılıyor. ABD'nin  bazı eyaletlerinde 911'e ulaşılamadığı duyuruldu.

Microsoft , bulut hizmetlerinde kesinti yaşadığını açıkladı. 

BTK'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'deki resmi kuruluşların bundan çok fazla etkilenmediği yerli milli sistemlerin kullanılmasının bunda önemli bir payı olduğunun tespit edilen arızalarında giderilmeye çalışıldığının altı çizildi.

Son olarak, CrowStrike'dan yapılan son açıklamaya göre;

"Sorun çözüldü, düzeltilen güncelleme alıcı sistemlere gönderildi" ifadesi kullanıldı.