Mevsimlik işçinin kıdem tazminatı ve yıllık izin hakkı

Abone Ol

Mevsimlik işçi; yılın belirli bir döneminde hizmet akdine bağlı olarak çalışan işçi olarak adlandırılmaktadır.

Mevsimlik işçinin kıdem tazminatı hakkı:

İş Kanunu’na göre kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin işyerinde en az bir yıllık çalışmasının olması gerekmektedir.

Böyle bir kural karşısında, işçi, yılın belirli bir döneminde veya bir yılın altında hizmet akdine bağlı olarak çalıştığında kıdem tazminatına hak kazanabilir mi?

Az önce de ifade edildiği üzere kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin öncelikle bir yıldan daha fazla süre ile hizmet akdine bağlı olarak çalışmış olması gerekmektedir.

Mevsimlik iş sözleşmesi belirli ya da belirsiz süreli olarak iki şekilde yapılabilir.

Mevsimlik iş sözleşmesinin belirsiz süreli yapılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanmak yönünden bir problem yoktur. Ancak mevsimlik iş sözleşmesinin belirli süreli yapılması durumunda konuyu birkaç noktada ele almak gereklidir.

Kural, tek bir dönem için yapılan ve süresi belirli olan bir iş söz konusu ise bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Fakat işçi, belirli süreli sözleşme ile birden fazla dönem işe alınmış ise bu durumda belirli süreli iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesi haline bürünecek ve işçi kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

Mevsimlik işçinin kıdem tazminatı hesaplanılırken, işçinin sadece fiilen çalıştığı günler toplanacak ve toplam gün sayısı üzerinden işçinin kıdem tazminatı ödenecektir.

Mevsimlik işçinin yıllık izin hakkı:

İşçinin yıllık ücretli izin hakkı; işçinin dinlendiği ve çalışmadan ücret hak ettiği bir dönemi ifade eder.

İşçinin rızasının olması halinde bile yıllık izin hakkından vazgeçilemeyeceği İş Kanunu’nun 53’üncü maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir.

İş Kanunu’nda açıkça, iş akdi bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümlerinin uygulanamayacağı ifade edilmiştir…