Ekonomi

Merkez bankaları ısrarlı enflasyon karşısında faiz oranlarını ayarlıyor

zerbaycan Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü, manatın geleceği belirsiz

Abone Ol

Küresel bankalar, şirket kar marjlarını etkileyen ve hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olan enflasyona tepki olarak faiz oranlarını revize ediyor. Azerbaycan Merkez Bankası da aynı yolu izleyerek faiz oranlarını düşürdü ve bu hamle Azerbaycan manatı için potansiyel devalüasyon riskleri hakkında soru işaretlerine yol açtı.

Ekonomist Emin Gurbanov Azernews'e verdiği röportajda bu kararı pandeminin ardından küresel enflasyonda yaşanan artışla ilişkilendirdi ve mevcut ekonomik koşulları yönetmek için gerekli bir önlem olarak değerlendirdi. Faiz oranlarını düşürme eğilimi sadece Azerbaycan'da değil Avrupa ülkelerinde de görülüyor.

Geçmişteki yüksek enflasyon oranlarına rağmen Gurbanov, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşlardan yerel ve küresel uzmanlar tarafından yapılan tahminleri yineleyerek önümüzdeki yıllarda %3-5 oranında bir düşüş öngörüyor. Bankacılık sektörünü canlandırmak için faiz oranlarının yükseltilmesini öneriyor.

Gurbanov, Azerbaycan manatının geleceği konusunda iyimserliğini koruyor ve önemli enflasyon tehditlerini reddediyor. Yüksek enflasyonla mücadele etmek için merkez bankaları genellikle harcamaları kısmak amacıyla faiz oranlarını artırır. Artan üretim ve ithalat nedeniyle mallarda meydana gelen bir artış fiyatların düşmesine yol açabilir.

Türkiye Merkez Bankası ekonomik büyümeyi teşvik etmek, borçlanmayı ve harcamaları artırmak için sık sık faiz oranlarını düşürmektedir. Bu strateji liranın bir dönem devalüe olmasına yol açmış ve sonunda faiz oranlarının artırılması, kur kontrollerinin uygulanması veya dış yardım arayışları gibi önlemlerle istikrar sağlanmıştır.