Dünya

Meksika askerleri ateş açtı! Altı göçmen öldü!

Meksika'nın güneyinde, askerlerin bir araca ateş açması sonucu altı göçmen hayatını kaybetti.

Abone Ol

Aracın içinde toplam 33 kişi bulunuyordu. Olay, Guatemala sınırının yaklaşık 40 km kuzeyinde, Salı akşamı meydana geldi. Meksika Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, olayda 10 göçmen de yaralandı. Askeri bir devriye, yüksek hızla seyreden pikap aracı durdurmaya çalıştı, ancak araç durmak yerine kaçmaya çalıştı. Askerler, duydukları patlama sesleri sonrasında ateş açtıklarını belirtti. İki askerin olayla ilgili görevden alındığı ve soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Chiapas eyaletinde meydana gelen olayda, araç bir askeri kontrol noktasında durmadığı için askerler tarafından kovalanmaya başlandı ve aracın durdurulması için ateş açıldı. Kaçan sürücü, bir toprak yola saparak kurtulmaya çalıştı ancak aracın kontrolünü kaybetti.

Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, araçta bulunan göçmenler Mısır, Nepal, Küba, Hindistan ve Pakistan'dan geliyordu. Ancak hayatını kaybedenlerin milliyetleri belirtilmedi. Dört kişi olay yerinde, 12 yaralıdan iki kişi ise hastanede hayatını kaybetti. Hayatta kalan 17 yolcu ise göçmenlik yetkililerine teslim edildi.

Askeri Mahkeme Soruşturma Başlattı

Yetkililer, federal savcıların olaydan haberdar edildiğini ve bir askeri mahkemenin de olayı araştıracağını belirtti. Savunma Bakanlığı, "hukukun üstünlüğüne uygun olarak hareket etmeye, sıfır hoşgörü politikası altında sivil yetkililere olayın aydınlatılmasında yardımcı olmaya" hazır olduklarını vurguladı.

Her yıl binlerce göçmen, ABD-Meksika sınırına ulaşmak için Meksika'dan geçmeye çalışıyor. Bu yolculukları genellikle otobüsler, aşırı kalabalık kamyonlar ve yük trenleriyle yapıyorlar. Ancak bu yolculuklar, ölümcül kazalar, suç grupları tarafından kaçırılma ve yozlaşmış yetkililer tarafından zorla para talep edilme gibi büyük riskler barındırıyor.

Aralık 2021'de Chiapas'ta, insan kaçakçılarının kullandığı bir kamyon devrilmiş ve çoğu Orta Amerikalı 56 göçmen hayatını kaybetmişti.