Gündem

Mekke’de sıcaklık devam ediyor! Ölenlerin sayısı 577 oldu

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde aşırı sıcaklıklar devam ediyor. Suudi yetkililer, Hac ziyareti sırasında büyük çoğunluğunun sıcağa bağlı hastalıklardan olmak üzere 577 hacının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

Suudi Arabistan'dak, aşırı sıcaklıklar nedeniyle yüzler müslüman hayatını kaybetti. 

Suudi Arabistan Ulusal Meteoroloji Merkezi, pazartesi günü Mekke'deki Mescid-i Haram'da sıcaklığın 52 dereceye yaklaştığını bildirdi.

Mısırlı yetkililer, hac ziyareti sırasında 323 Mısırlı hacının hayatını kaybettiğini açıklarken, diplomatlara göre en az 60 Ürdünlü'nün de öldüğü belirtiliyor. Bu kapsamda 577 hacı hayatını kaybetti. Yetkililer vefat edenler için "hepsi sıcağa bağlı hastalıklardan öldü" dedi. 

Aralarından 550 cenazenin Mekke'nin en büyük morglarından biri olan El-Muaisem'e götürüldüğü belirtildi. 

Suudi yetkililere göre, bu yıl yurtdışından 1,6 milyon hacı adayı olmak üzere yaklaşık 1,8 milyon kişi hacca katıldı. Mayıs ayında yayınlanan bir Suudi araştırması, hac ibadetinin iklim değişikliğinin etkilerinden giderek daha fazla etkilendiği uyarısında bulunarak, ritüellerin gerçekleştirildiği yerlerdeki sıcaklıkların her on yılda bir 0,4 santigrat derece arttığını ortaya koydu.

Ayrıca Suudi yetkililer, sıcaklıktan etkilenen 2 binden fazla hacıyı tedavi etti.

2024 yılı hac organizasyonunda Türkiye'den hayatını kaybeden Türk vatandaşı sayısı 23'e yükseldi. Bu yıl 84 binden fazla vatandaş hac ibadeti için kutsal topraklara gelirken, kadınlar yüzde 53, erkekler ise yüzde 47 oranında temsil edildi. Hacı adaylarının yaş ortalaması 60 olarak belirlendi.