Dünya

Marzabotto katliamının 80. yıldönümü anıldı

Alman ve İtalyan Cumhurbaşkanları, II. Dünya Savaşı sırasında Batı Avrupa'da Nazi askerleri tarafından gerçekleştirilen en büyük sivil katliamının 80. yıldönümü anma törenine katıldı.

Abone Ol

29 Eylül - 5 Ekim 1944 tarihleri arasında, Waffen SS birlikleri, Marzabotto köyünde en az 770 İtalyan sivili, aralarında 271 çocuk, kadın ve yaşlıyı öldürdü. Nazi askerleri, İtalyan faşist işbirlikçilerinin yardımıyla, partizan özgürlük savaşçılarını destekleyen Marzabotto halkını katletti.

Pazar sabahı, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bu büyük katliamın gerçekleştiği alana giderek anma törenine katıldılar. Törende iki lider, kurbanların anısına çelenk bıraktı.

Steinmeier, "Derin bir alçakgönüllülükle anmaya katılacağım" dedi. "Marzabotto katliamı, SS ve Wehrmacht tarafından İtalya'da işlenen birçok suçtan biridir. Bildiğimiz gibi bu suçlar, İtalya'da derin yaralar açtı."

İtalyan Piskoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Matteo Zuppi, Pazar günü Marzabotto kilisesinde, 80 yıl önce öldürülen sivillerin naaşlarının bulunduğu kriptada bir anma ayini yönetti.