Gündem

Manisa 6 gündür yanıyor: Yangın Salihli ilçesine ulaştı!

Manisa'da 6 gün önce başlayan ve yayılmaya davam eden orman yangınları 3 ilçe ve dokuz mahallede devam ediyor. Ekipler yangına uçak, helikopter ve çok sayıda personelle müdahale ederken, bazı mahalleler tamamen tahliye edildi, bazılarının ise büyük oranda zarar gördüğü bildirildi.

Abone Ol

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde karşılayan ve komşu ilçe Salihli'ye ulaşan orman yangınlarına müdahale devam ediyor. Olası bir fırtına çıkması durumunda ekipler bölgede teyakkuz halinde. 

Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'ndeki ormanda, 14 Ağustos günü saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar bölgesinde, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olarak 2 uçak, 3 helikopter, 8 arazöz, 2 su ikmal aracı, 1 dozer ve 1 yer ekibi sevk edildi. Söndürme çalışmaları devam ederken, saat 17.30 sıralarında aynı bölgede başka bir yerde daha orman yangını çıktı. Ekiplere takviye yapıldı, uçak sayıları 5'e, helikopter sayıları 13'e çıkarıldı. Alevlere karadan da 45 arazöz, 15 su ikmal, 4 dozer ve 4 yıllık ekiple müdahale edildi. Havanın kararmasıyla yanma gece görüşlü helikopter ile müdahale devam etti.

2 MAHALLEDE DAHA YANGIN ÇIKTI

15 Ağustos sabahı günün ilk ışıklarıyla yangın havadan ve karadan yeniden başladı. Boyalı Mahallesi'ndeki yangına müdahale devam ederken, bu kez ilçenin Kayacık ve Kaşıkçı mahallelerinde saat 17.30 sıralarında yangın çıktı. İlçenin üç farklı mahallesinde devam eden yangınlara, 11 hava aracı, 83 söndürme ekibi, 36 su tankeri, 18 iş makinesi, sağlık, jandarma ve trafik ekipleriyle birlikte toplam 361 personele müdahale edildi.

KARAYAKUP MAHALLESİ YANDI

Kaşıkçı Mahallesi'ndeki tarım arazilerinde ortaya çıkan yangın aynı gün içinde söndürülürken, Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangınları ise öne sürüldü. Öte yandan tedbir amaçlı 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy Mahallesi tahliye edildi. Tahliye edilen 20 hanelik 40 kişinin yaşadığı Karayakup Mahallesi'ndeki cami dahil tüm evleri yanarak, değiştirilemez hale geldi.

YANGIN SALİHLİ İLÇESİNE ULAŞTI

Gece boyunca, gece görüşlü helikopterler ile müdahale edilen alevlere 3'üncü kalıcı müdahaleyi sürdürmüştür. Alevler rüzgarın filtrelenerek büyüyerek Salihli'nin kırsal Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır Mahallelerine ulaştı. Yangından etkilenen 4 mahalle amaçlanarak boşaltıldı. Mahallelerde yaşayanlar, eşyalarını ve hayvanlarını güvenli bir şekilde bölgeye taşıdılar. Kale Mahallesi'nde ise bazı evler alevlere teslim olarak tamamen yandı.

BAKAN YARDIMCI BÖLGEDE

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'ndeki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Yangının ulaştığı Salihli ilçesi Kale Mahallesi girişindeki güçlü araçta Manisa Valisi Enver Ünlü ve İzmir Orman Bölge Müdürü Yardımcısı Adil Koçaslan'dan bilgi alan Prof. Şu anda iki noktamız var. Oraları çalışıyoruz. Eğer o noktalar devam ederse bugün bitireceğiz. Eğer tutamazsak, Gölmarmara ve Yunuslar kaydedecekler.

ALEVLER BÜYÜK BİR ALANDA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde ortaya çıkan ve Salihli ilçesine de sıçrayan patlama, rüzgarın da sessizliği büyük bir alanda devam etti. Salihli ilçesi Kale Mahallesi'nin alt kısmından rüzgarın da yine aynı ilçenin Kemer ve Hacıhıdır Mahallelerine doğru yönelen yangına 5'inci oluşan, 7 helikopter, 66 arazöz, 22 su ikmal aracı, 6 dozer, 7 yer ekibi, 47'si teknik eleman olmak Toplamda 550 personel ile müdahale sürdürüldü.

AMFİBİK UÇAK GÖREV ALDI

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde karşılayan ve komşu ilçe Salihli'de devam eden orman yangınlarının 5'inci oluşan amfibik uçak göreve başladı. Hem karada, hem de suda hareket ve yaşam yeteneğine sahip uçak, diğer helikopter ve uçaklar gibi yere inmeden, baraj ve gölden 6 ton su alarak, patlayıcı alan boşaltıyor. Yangınla mücadele havadan ve yerden tüm hızıyla ileri sürüldü.

Yangında, 6'ncı günde girilirken, bölgedeki alevlerin büyük oranda enerjisi düştü. Yangının kontrol belgesi alınıp alınmayacağı, bölgede olası bir rüzgar ya da fırtınaya bağlı. Yangının bir an önce kontrol amacıyla toplanması için büyümenin tüm hızıyla devam ediyor.