Tapu ve Kadastro Emekli Müfettişi, TUK0NFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, topraktan ya da maket üzerinden konut satın almak isteyenleri dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Ölmez, yaşanan ekonomik gelişmeler sonucunda topraktan-maket üzerinden konut satışı tanıtımlarının yaygınlaşmaya başladığını ve Türkiye'de hakkını arayabilen 300 bin civarında konut mağduru bulunduğunu belirtti.
Yeni konut mağdurları
Bu işlemlerin yeni konut mağdurlar yaratma riski taşıdığını dile getiren Ölmez, konu hakında şu bilgileri verdi:
"Tanıtımlara dikkat ettiğimizde, konut yapılacağı iddia edilen taşınmazın, en son metro istasyonların kilometrelerce uzaklıkta, tarla vasfında olduğu anlaşılmaktadır. Satışları bir kısmında, sadece satış ofisinde tapılacak sözleşme dayanak yapılarak, bir kısmında ise hemen hisse tapusu verebileceklerini söylemektedirler."
"Dürüst firmalarla art niyetlileri ayırmak gerek"
Ölmez sağlıklı işlemler yapan konut firmaları olduğun vatandaşların diğer firmaları onlardan ayırmaları gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızın zor koşullar altında sahip oldukları birikimlerini art niyetli kişilere kaptırmamaları, dolandırılıp, konut mağduru olmamaları amacıyla, konut satın almadan önce bazı önlemleri almalarını öneriyorum."
Konut alacaklara 8 kritik uyarı
1-Satıcı hakkında bilgi alınmalı
- Satıcı-yüklenici hakkında bilgi almalılardır. Yeterli ekonomik gücü olmayan yüklenicinin inşaatı bitirememe ihtimali yüksektir. Burada yüklenicinin de krediye ulaşmakta zorlanacağı ve pahalı olması dikkate alınmalıdır.
2-Hisseli tapuyla işlem yapılmamalı
- Alış verişte, kat irtifakı kurulmuş tapu alınmalıdır. Kesinlikle, sözleşmeye dayalı ve hisseli tapuyla işlem yapmamalıdırlar.
3-Taşınmazda ipotek olmamalı
- Kat irtifaklı tapu alınırken, taşınmaz üzerinde, kısıtlama (ipotek, haciz, bazı beyanlar gibi) varsa alınmamalıdır. Bunun için sözleşme imzalanmadan satıcıdan takyidatla tapu kaydı istenmelidir.
4-Teminat ipoteği incelenmeli
- Ana taşınmaz, kat karşılığı alınmışsa, yüklenicin teminat ipoteği verip vermediği, verildiyse, ipotek sözleşmesi incelenmelidir.
5-Satış sözleşmesi, Noter'den olmalı
- Satış sözleşmesi, Noter'den yapılmalıdır. Sözleşmedeki ödemeler, İnşaatın ilerlemesine bağlı olmalıdır.
6-Kambiyo senedi verilmemeli
- Sözleşmeden bağımsız kambiyo senedi verilmemelidir. Kambiyo senedi verilirse mutlaka, sözleşmede bu senetler yazılmalı ve senetler üzerine, sözleşmeye bağlı olduğu yazılmalıdır..
7-Sözleşme incelenmeli
Sözleşmelerin, “sözleşme koşulları” ile birlikte temlik edilebileceği yer almalıdır.
8-Profesyonel destek alınmalı
- Sözleşme yapılırken, mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.
"İnşaatlar yarım kalıyor"
Ölmez bu önerilerin dışında inşaatla ilgili mesleki örgütlerin, meslektaşları üzerinde öz denetim uygulaması gerektiğini belirterek yarım kalan inşaatlara da şu sözlerle değindi:
"Mevcut konut dolandırıcılıklarına gördüğümüz gibi; inşaatlara bir miktar yatırım yapılmakta ve inşaatlar yarım kalmaktadır. Bu yatırımlar genellikle belli bir süre sonra, yıpranmakta ve kullanılmaz hale gelmektedir.
"Milli servet israfı"
Dolandırılan paralarla yapılan bu aldatma yatırımlara harcanan paralar, milli servetin israf edilmesidir. Dolandırıcılıktan elde edilen önemli miktarda paramızın da yurt dışına çıktığı da düşünülmelidir."