Ekonomi

Macaristan Merkez Bankası faiz indirdi: FED kararı etkili oldu

Macaristan Merkez Bankası (MNB), faiz oranını çeyrek puan indirerek %6,5'e çekti. Bu karar, ABD Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta yaptığı faiz indirimiyle desteklendi.

Abone Ol

Macaristan Merkez Bankası, Ağustos ayında faiz oranlarını sabit tutmasının ardından, Eylül ayında yeniden faiz indirimine gitti. Böylece 15 ay üst üste yapılan indirimler sonrası ilk kez duraklama yaşanan Ağustos’tan sonra faiz oranı yeniden düşürüldü.

Ağustos ayında enflasyonun aylık bazda sabit kalması ve yıllık enflasyonun %3,4’e gerilemesi, Merkez Bankası’na faiz indirimine devam etme imkanı sundu. Merkez Bankası, fiyatlardaki bu düşüşle birlikte diğer merkez bankalarının adımlarını takip ederek faiz indirimine yöneldi.

ABD ve Avrupa Merkez Bankaları Kararlarının Etkisi

Macaristan’ın faiz oranlarını düşürebilmesinin önemli sebeplerinden biri, ABD Merkez Bankası’nın geçen hafta yaptığı yarım puanlık faiz indirimi oldu. ABD Merkez Bankası, dört yıldır ilk kez faiz oranlarını indirirken, Avrupa Merkez Bankası da bu ay mevduat faiz oranını çeyrek puan indirerek %3,5’e çekti.

Macaristan’ın %6,5 seviyesindeki politika faizi, Romanya ile birlikte Avrupa Birliği’ndeki en yüksek faiz oranı olmayı sürdürüyor. Ancak ING’nin kıdemli ekonomisti Péter Virovácz, bu indirimin Macaristan Merkez Bankası’nın temkinli ve istikrar odaklı politikasını zedelemediğini belirtti. Virovácz, enflasyon verilerindeki olumlu sürprizler ve piyasa istikrarının faiz indirimi için yeterli sebepler olduğunu vurguladı.