Gündem

Lübnan ordusu, "şüpheli çağrı cihazı ve telsizleri" imha ediyor

Lübnan ordusu, ülkede patlatılan şüpheli iletişim cihazları nedeniyle güvenlik önlemlerini artırarak, tehlikeli cihazları kontrollü şekilde imha ediyor. Yetkililer İsrail'i suçlarken, patlamalar ülkede can kaybına yol açtı.

Abone Ol

Lübnan'da son günlerde yaşanan çağrı cihazları ve telsiz patlamalarının ardından ordu, ülkenin çeşitli bölgelerinde şüpheli iletişim cihazlarını imha etmeye devam ediyor. Lübnan ordusunun özel birimleri tarafından yürütülen bu operasyonlar kapsamında, şüpheli cihazlar tespit edilip kontrollü patlatılıyor.

Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, "Ordumuzun özel birimleri, çeşitli bölgelerde şüpheli pager ve telsizleri güvenli bir şekilde imha etmektedir." ifadesine yer verildi. Açıklamada, halktan patlamaların olduğu yerlerden uzak durmaları ve şüpheli cihazları bildirmeleri istendi.

Beyrut'ta Hastane Otoparkında Cihaz İmhası

Son olarak başkent Beyrut'ta, Amerikan Üniversitesi Hastanesi’nin otoparkında bulunan şüpheli bir cihaz, kontrollü bir patlama ile etkisiz hale getirildi. Patlayıcı düzeneğe sahip olduğundan şüphelenilen cihaz, ordu ekiplerince çukur açılarak imha edildi.

Lübnan Sivil Havacılık Müdürlüğü de güvenlik tedbirlerini artırarak, Beyrut Refik Hariri Havalimanı'nda uçaklarda çağrı cihazları (pager) ve telsizlerin taşınmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

Hizbullah'a Ait Cihazlarda Patlamalar

Lübnan'da 17 Eylül 2023 tarihinde Hizbullah mensuplarının kullandığı bazı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Bu patlamalarda 12 kişi hayatını kaybetti, ikisi çocuk olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Olaydan bir gün sonra, 18 Eylül’de, ülkede çok sayıda telsizin patlatılması sonucu 20 kişi yaşamını yitirdi, 450’den fazla kişi yaralandı.

Lübnanlı yetkililer, patlamalarla ilgili İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail tarafından henüz bir açıklama yapılmadı. Hizbullah ise saldırıların ardından "yüksek bir bedel ödetme" tehdidinde bulunarak tepkisini gösterdi.

İsrail-Lübnan Gerilimi

İsrail-Lübnan sınırında, 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren zaman zaman şiddetlenen çatışmalar yaşanıyor. İki ülke arasında gerginlik, patlamaların ve sınır çatışmalarının ardından tırmanmaya devam ediyor.