Libya’da yeni hükümet arayışı

Abone Ol

Libya’da geçen yıl 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesinin ardından Abdülhamid Ed-Dibeybe başkanlığındaki hükümetin görev süresiyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa gibi bir grup siyasi lider mevcut hükümetin görev süresi sona erdiği için alışmalarına devam edemeyeceğini ve yeni bir hükümet kurulması gerektiğini iddia ederken, Başbakan Ed-Dibeybe hükümetin seçimler yapılana kadar görevine devam edeceğini söylüyor.

Temsilciler Meclisi’nde geçenlerde yapılan oylamayla Devlet Yüksek Konseyi 21’e karşılık 30 oyla yeni başbakanı seçmeye yönelik istişarelerden uzaklaştırıldı.

Yani Akile Salih başkanlığındaki meclis yeni başbakanı tek başına seçecek.

Temsilciler Meclisi’nin kuracağı hükümetin başkanlığı için isimleri öne çıkan iki aday var.

Biri son dönemde Hafter’e daha çok yaklaşan Fethi Başağa ve diğeri Rusya tarafından desteklendiği ifade edilen Devlet Yüksek Konseyi eski Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik.

Adaylardan hangisine hükümet kurma görevi verileceği önümüzdeki Salı günü yapılması planlanan oturumda oylanacak.

Mısratalı Başağa’yı Mısır’ın da desteklediği ve eski İçişleri Bakanı’nın Temsilciler Meclisi tarafından başbakan olarak seçilmesinin ardından mevcut hükümet tarafından Trablus’a sokulmaması halinde başkentte ve Libya’nın batısında iki taraf arasında silahlı çatışma çıkabileceği konuşuluyor.

Başbakan Ed-Dibeybe ise Akile Salih’i çaresizce ülkeyi yeniden bölünmüş haline döndürmeye çalışmakla itham ediyor.

Bu arada, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin tek taraflı ve keyfi kararlarına karşı bir grup milletvekilinin Trablus’ta istişare toplantısı düzenleyeceği belirtiliyor.

Devlet Yüksek Konseyi, önceki gün yayınladığı bildiride, Temsilciler Meclisi’ni yol haritasına bağlı kalmaya ve bir an önce geçiş dönemini sona erdirmeye davet etti.

Geçiş döneminin sona ermesi için öncelikle anayasanın Libya halkına sunularak kabul edilmesi ve yasal zeminin oluşmasının ardından seçimlerin yapılması gerekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) de işleri daha karmaşık hale getireceği için Libya’da yeni bir hükümet kurulmasını istemiyor.

BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid El-Mişri ile Trablus’ta görüştükten sonra yaptığı açıklamada Libya’nın uzatmalı başka bir geçiş dönemine ihtiyacı olmadığını, tüm tarafların seçim sürecine odaklanması gerektiğini söyledi.

Fakat Libya’da yakın zamanda gerekli yasal zeminin oluşturularak seçimlerin yapılabilmesi oldukça zor görünüyor.

Libya’da yeni bir hükümet kurulursa bir yanda Trablus’taki Devlet Yüksek Konseyi ile Ed-Dibeybe hükümeti ve diğer yanda Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ile yeni hükümet olacak.

Ülkede neredeyse hiç kimse yeniden savaş günlerine dönülmesini istemiyor.

Ancak iki başlılığın gerginliği yükselteceği ve her an çatışma ihtimaline yol açacağı kesin.

Böyle giderse Libya’nın durumu Filistin’deki çift başlılığa ve bölünmüşlük haline dönecek.

Tarafları bir araya getirebilmek ve bölünen kurumları yeniden birleştirmek için sonu gelmeyen uzlaşı çabaları gerekecek.

Ne yazık ki yılan hikâyesine dönecek o süreçte de bölünmüşlük hali iyice derinleşecek.