Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık 20 milyona yakın öğrencinin, milyonlarca velinin ve 1 milyon 200 bin eğitimcinin bulunduğu büyük bir camia. Haziran ayı 8 ve 12. sınıflarla mezun öğrencilerin gireceği ulusal sıralama ve yerleştirme sınavlarının yapılacağı bir ay.
4 Haziran’da Liselere Giriş Sınavı olan LGS yapılacak. 17 ve 18 Haziran’da TYT, AYT ve YDT sınavları yapılacak. Bu iki sınavda yaklaşık beş milyon öğrenci ter dökecek. LGS ve YKS sıralama sınavıdır. Sıralamalar ise yerleştirmeyi belirleyen ana unsurdur.
Sınava az bir süre kala öğrenciler ne yapmalı?
LGS ve YKS milyonlarca öğrencinin hayatını doğrudan etkileyen ve gençlerin hayatlarının rotasını çizen önemli sınavlardır. Bu sınavlarda yapılan doğrunun fazlalığı ve yanlışların azlığı çok önemlidir. Sınavlarda her öğrencinin mutlaka bir sınav stratejisi olmalıdır. Testlerdeki soruların mantığının kavranması, hangi sıralama ile testlerin çözülmesi, zaman yönetimi gibi alanlarda önceden taktikler belirlenmelidir.
Tüm bu kazanımları elde etmek için zaten öğrenciler onlarca deneme sınavına girdiler. Sınava az bir süre kala öğrenciler, deneme sınavları ile eksik oldukları konuları tespit etmeli ve mutlaka her deneme sınavının analizi yapılmalıdır. Sınavlarda yanlış yapılan sorular üzerinden eksik konular giderilmelidir.
Bir de öğrencilerin artık strese sebep olabilecek durumlardan uzak durmaları önem arz etmektedir. Uyku düzeni, beslenme düzeni, zaman zaman açık havada zaman geçirmek kaliteli bir sınav hazırlığı için ihmal edilmemesi gereken hususlardır.
İyi bir lise iyi bir üniversite demektir.
Ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 97’ler civarında. Okullaşma oranı çok yüksek. Ortaokuldan liseye geçişlerde mahalle okulu ve sınavla öğrenci alan proje okulları bulunmaktadır. LGS, sınavla öğrenci alan okullarda öğrenci seçme ve yerleştirme kriteri olarak belirlenmiş durumda.
Veliler çocuklarının iyi bir lisede okuması için uzun ve yorucu bir süreci yürütmektedirler. Fen Liseleri ve bazı Anadolu Liseleri ve elbette sınavla öğrenci alan meslek liseleri akademik yönden daha başarılı çocukları alıyorlar. Bu okullara girebilen öğrenciler, nitelik olarak birbirine yakın arkadaşları ile ve daha iyi imkânlarla eğitim alıyorlar.
Mahalle okullarında LGS sınav puanı yerine diploma notu belirleyici olmaktadır. Mahalle okullarından da çok başarılı öğrenciler çıkmaktadır fakat bu okullarda her başarı seviyesinden öğrenci bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki asıl iş öğrencinin gayretinde, okulun ve öğretmenin planlamasında ve velinin takibindedir.
Liselerde başarı için sınıfta kalma uygulaması gelmeli mi?
Bilindiği üzere zorunlu eğitim 12 yıl. Öğrencilerin lise başarıları dikkatle incelendiğinde eğitimin durumu nicelik olarak iyi fakat nitelik olarak istenen seviyede değil. Üniversite sınavlarında sıfır çeken öğrencilerin fazlalığı, matematik ortalamasının beş net civarında olması gibi veriler lise eğitiminin gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Lise eğitimi zorunlu olmalı fakat tüm öğrencileri örgün eğitim içerisinde zorla tutmak ne derece doğrudur? Sınıf geçme kriterleri öğrenmeyi öncelemeli ve 6-7 zayıfı olan öğrencilerin üst sınıfa geçmesi önlenmelidir. Aksi takdirde hedeflenen başarıya ulaşmak zorlaşmaktadır.