LGS tercih sürecinde nelere dikkat edilmeli

Abone Ol

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından yaşanan tartışmalar sistemin artılarını ve eksilerini ön plana çıkardı. Proje okulu olarak nitelendirilen sınavla öğrenci alacak okulların dağılımı ve kontenjanları öğrencileri ve velileri memnun etmedi. Yüzde beşlik dilimlerde olan öğrenciler bile akademik liselere yerleşemeyebilir. Meslek liselerine ve imam hatip liselerine yönelecek öğrencilerin de yüzde onluk dilim içerisinden öğrenciler olması bu okulların eğitim kalitelerini olumlu etkileyecektir.

Peki, öğrenciler ve veliler lise tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeli. Öncelikle tercih edilecek okulların eğitim kadrosunun nitelik yönünden yeterli, iletişim kabiliyeti bakımından üst seviyede olmasına okulların fiziki yapılarının öğrencilerin gelişimlerine katkı sağlayacak özellikte olmasına bakılmalıdır.

Eğitimde öğrenci, veli, öğretmen ve sosyal çevre uyumu çok önemlidir. Bir okulun müdürü kadar okul, eğitim kadrosu kadar başarılı, öğrenci profili kadar sosyal ve hareketli olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde sadece akademik yönü gelişmiş insanların makbul insan tipi olmadığı aşikârdır. Özellikle iş dünyası ve özel sektör, sosyal yönü kuvvetli, yenilikçi, eleştiriye ve önerilere açık organizasyon kabiliyeti gelişmiş bireyler aramaktadır.

Bu anlamda öğrencilerin okul tercihlerinde sosyal, sportif ve kültürel çalışmalara ne oranda yer verdiği hususuna da dikkat edilmelidir. İyi bir lise iyi bir üniversitedir. Bu anlamda her veli kendi çocuğunu iyi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirmek isteyecektir.  Fakat öğrencilerin sekiz yıllık eğitim ve öğretim süreci de dikkate alınmalıdır.

Türkiye’nin en büyük problemi mesleki eğitime yeteri kadar ilgi göstermemesidir. Her veli çocuğunu mutlaka öncelikli olarak akademik liselere göndermek istemektedir. Bu durum belki de çocuklara yapılacak en büyük kötülüktür. Ülkenin ara eleman ihtiyacı ve iş olanakları ortada iken çocukların ilgi ve yetenekleri farklı farklı iken akademik lise ısrarı uzun vadede faydadan çok zarar getirmektedir.

Öğrenciler adrese dayalı okulları da tercih edecekler. Mahalle okulu olarak nitelendirilen bu ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede diploma notunun etkili olacağını söyleyebiliriz. Sıralama ve yerleştirme öğrencinin ortaokul başarına göre yapılacaktır. Öğrenciler meslek lisesi ve imam hatip lisesi ile birlikte toplam beş tercih yapacaklar. Daha sonra komşu bölgelerden de aynı usulle tercihini yapacak olan öğrenci tercih işlemini tamamlamış olacak.

Geçtiğimiz yıl her öğrenci istediği okula gidebilecek şeklindeki talihsiz açıklama çok önemli mağduriyetlere sebebiyet vermişti. Bu yıl sistem biraz daha oturmuş durumda. Yani öğrenciler hangi sistemle liselere yerleşebilecek bu durum gayet net. Rehberlik uzmanları bu konuda aydınlatıcı ve yönlendirici bilgileri velilere ve öğrencilere vermekte.

1 Temmuz-12 Temmuz arasında yapılacak olan LGS tercihlerinde mutlaka uzman görüşüne başvurulmalı, her tercih türünün sonuçları iyi analiz edilmelidir. Yapılacak tercihlerin hayati öneme haiz olduğu unutulmamalıdır.