İki milyona yakın öğrencinin gözü MEB’in LGS sonuçlarını açıklayacağı 16 Temmuz tarihinde. Yeni nesil sorular, sınavla öğrenci alan okulların kontenjan azlığı, öğrencilerin mahalle okullarına kayıt sorunları, ikili eğitim tartışmaları arasında yapılan LGS, sonuçları ile milyonlarca öğrenciyi mutlu etmeyecek gibi. Zira birçok ilde yüzde 5’lik dilimlerde bile sınavla öğrenci alan akademik lise bulmak imkânsız. Yani öğrenciler yarıştığı yüz öğrenciden doksan beşini geride bırakmış olsa bilet bir proje okuluna yerleşemediği için yine de kendisini sınavda başarısız olarak görmekte.
Mahalle mekteplerinden yeni sistemin çıktıları olan başarılı öğrencileri görene kadar bu okullarla ilgili gerek öğrencilerin gerek velilerin gerekse eğitimcilerin eleştirileri serzenişleri devam edeceğe benziyor.
Proje okulları arasında sosyal bilimler ve fen lisesi programı uygulayan imam hatip liselerinde çok nitelikli akademik eğitimler verilmektedir. Bazı velilerin çocuklarını bu okullara göndermede isteksiz davranmaları bir algı sorunu olarak ortada durmaktadır.
LGS sonuçları öğrencileri farklı arayışlara yönlendirmektedir. Özellikle orta ve üst gelir grubundaki veliler sınavla öğrenci alan devlet liselerine girecek puanı alamayan çocuklarını özel okullara kaydettirmektedirler. LGS sistemi bu yönüyle de tartışma konusu olmaya devam etmektedir.
2021 tayfa sınav hazırlığına vakit kaybetmeden başlamalı
YKS, tartışmalar arasında yapıldı. Twitterde günlerce hashtag çalışmaları yapıldı. Pandemi sürecinde YKS, LGS, MSÜ gibi sınavlar siyasi mülahazalarla gündemde tutulmaya çalışıldı. İddiaya göre merkezi sınavlar yapılırsa coronavirüs vakaları patlayacak ve öğrenciler sağlıklarından olacaktı. Sınavlar yapıldı, MSÜ’ ye 500 bin, YKS’ ye 2 milyon 400 bin, LGS’ ye ise 1 milyon 750 bin öğrenci girdi. Vakalarda bir dalgalanma olmadı ve öğrencilerimizin sağlıklarında da bir olumsuzluk yaşanmadı.
Bu süreç 2021 yılı için öğrencilere ve eğitimcilere bir perspektif sunmaktadır. Yani her şartta merkezi sınavlar yapılacak ve bu sınavlara göre gerek lise gerekse üniversite yerleştirmeleri yapılacak.
Hal böyle iken 2021 tayfa dediğimiz 8. Sınıf ve 12 sınıf öğrencilerinin sınav hazırlıklarına şimdiye kadar başlamış olmaları gerekiyor. Şayet tatil, virüs, salgın gündemi ile rehavetin kanatlarında yol alan öğrenciler varsa bu öğrencilerimiz ve veliler gün bu gündür uyanışı ile hemen sınav hazırlıklarına başlamalıdır.
Özel öğretim kurslarında yaz dönemi eğitim çalışmaları başladı, devlet okullarında biraz gecikmeli olsa da DYK kursları ile sürece dahil olacak. 20 Temmuz gibi son sınıf öğrencilerine ücretsiz kurslar okullarda verilmeye başlanacak. Pandemi sürecinin önümüzdeki yıl nasıl seyredeceği muamması ortada dururken şu günler sınav hazırlık anlamında mutlaka çok ciddi değerlendirilmelidir.
Pedagojik formasyon kaldırıldı, peki bundan sonra ne olacak?
Esasında öğretmenlikte formasyon meselesi çok can yaktı, maddi bedellerin ödenmesine zemin hazırladı. Eğitim fakülteleri kendi öğrencilerine formasyon dersi verirken fen edebiyat fakültesi öğrencileri uzun yıllar kendi okullarında formasyon alamadılar. Formasyon eğitimi üniversitelerin kazanç kapısı haline geldi ve üniversite mezunları formasyon işini iyi pazarlayan üniversitelerden yüklü paralar ödeyerek belge alma yoluna koyuldular.
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlik için geçtiğimiz günlerde formasyon belgesini istemeyeceğini ilan etti. An itibarıyla yaklaşık 650 bin üniversite mezununda formasyon belgesi bulunmaktadır. Yani bu emek artık yemeğe dönüşmede etkisiz eleman. MEB bu konuda tezsiz yüksek lisans uygulaması başlatmayı planlıyor. Uygulamanın mantıklı olduğu kanaatindeyiz. İlerleyen haftalarda bu konuyu müstakil bir yazı ile değerlendirmeği planlamaktayız.