Bilim

Lazerler Amazon yağmur ormanlarının derinliklerinde saklı antik yerleşimleri ortaya çıkarıyor

Arkeologlar Amazon yağmur ormanlarında saklı eski bir uygarlığı görüntülemek için lazer kullandılar.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Lazerler, Amazon'un gölgesinin altına gizlenmiş, İspanyol öncesi yapılar ve yollardan oluşan karmaşık bir ağı ortaya çıkardı. 2.500 yıllık geçmişiyle Güney Amerika'nın yoğun yağmur ormanlarında şimdiye kadar kaydedilen tarım uygarlığının en eski (ve en büyük) örneğidir.

Arkeologlar, doğu And Dağları'nın bir bölümünde yer alan Upano Vadisi bölgesini onlarca yıldır inceliyorlar. Bununla birlikte, binlerce kızılötesi lazer darbesinin bitki örtüsünün altında saklı yapıları ortaya çıkarmak için araziden tekrar tekrar yansıtıldığı havadan gelen lidar (ışık algılama ve menzil) kullanarak Ekvador manzarasını görüntülemeye başlayana kadar, yapının ne kadar ayrıntılı olduğunu fark etmediler. Science dergisinde 11 Ocak Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre uygarlık aslında öyleydi.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde (CNRS) arkeolog ve araştırma direktörü olan baş çalışma yazarı Stéphen Rostain , "Siteyi birçok kez araştırdım, ancak Lidar bana arazinin başka bir görüntüsünü verdi. Yürürken yolunuzda ağaçlar var ve orada gerçekte neyin saklı olduğunu görmek zor." dedi.

Araştırmaya göre, arkeolojik kazılar, yaklaşık 230 mil karelik (600 kilometrekare) bir alanı kaplayan alanın, kabaca MÖ 500'den MS 300 ile 600 yılları arasında işgal edildiğini gösterdi.

Araştırmacılar, bir zamanlar vadiyi işgal eden iki yerleşik tarım toplumu olan İspanyol öncesi Kilamope ve Upano kültürlerinin üyeleri tarafından inşa edilen geniş alanın yarısını değerlendirmek için Lidar'ı kullandı. Araştırmaya göre, bir "aralığın" ardından bazı yerleşim yerleri Huapula kültürü tarafından işgal edildi.

Lidar görüntüleri, alanın geniş bir düz yol ve patika ağıyla birbirine bağlanan 6.000'den fazla dikdörtgen toprak platform, plaza yapısı ve tümsek içerdiğini gösterdi.

Rostain, "Sokaklar yalnızca alan boyunca çapraz geçmekle kalmıyor, aynı zamanda alanın dışına da çıkıyor. Bu yolların hepsi birlikte çalışıyordu ve toplumu birbirine bağlamak için kullanılıyordu." dedi.

Bir açıklamaya göre araştırmacılar ayrıca büyüklükleri ve yapı sayıları bakımından değişen yaklaşık 15 "farklı" yerleşim yerinin gruplarını da keşfettiler.

Rostain, bu yerleşim yerlerinden bazılarının 492 fit (150 metre) uzunluğa ve 26 fit (8 m) yüksekliğe kadar uzanan "devasa tümseklere" sahip olduğunu belirterek, sitenin hem çeşitli hem de çeşitlilik açısından ne kadar ayrıntılı olduğunun "etkileyici" olduğunu ekledi.

Açıklamaya göre, büyüklüğü ve karmaşıklığı nedeniyle site " Orta Amerika'daki benzer Maya kentsel sistemlerine benziyor".

Çalışmanın yazarları makalelerinde şöyle yazdı:

"Böyle bir keşif, Amazonia'nın iki yönlü mirasının küçümsenmesinin bir başka canlı örneğidir: çevresel ama aynı zamanda kültürel ve dolayısıyla yerliler. Amazon dünyasına ilişkin önyargılarımızı baştan sona gözden geçirmenin ve bunu yaparken bağlamları ve kavramları kapsayıcı ve katılımcı bir bilimin gerekli ışığında yeniden yorumlamanın çok önemli olduğuna inanıyoruz."