Dünya

Kuzey Kore yaptırım izleme grubu nedeniyle dört AB ülkesini tehdit etti

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui, ülkesinin nükleer silah programını izlemek amacıyla kurulan yeni yaptırım izleme ekibini "yasadışı ve meşru olmayan" bir oluşum olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi.

Abone Ol

Choe, gruba katılan ülkelerin "ağır bir bedel ödeyeceklerini" belirtti. Choe Son-hui, "Bu grubu, uluslararası adalete meydan okuma ve Kuzey Kore'nin egemenliğine yönelik en açık ihlal olarak şiddetle kınıyorum ve reddediyorum" ifadelerini kullandı. Yaptırım izleme grubu, ABD, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Fransa, Almanya, Japonya, İtalya, Hollanda, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık tarafından Çarşamba günü açıklandı. 

Bu adım, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Mart ayında Kuzey Kore'nin nükleer programının izlenmesine ilişkin bir paneli veto etmesinin ardından geldi ve Batılı devletler ile müttefiklerini endişelendirdi.

ABD: 'Grubun Amacı BM Yaptırımlarının Uygulanması'

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell, Seul'de düzenlenen basın toplantısında, "Tercihimiz, Güvenlik Konseyi tarafından uygulamaya konulan önceki programı sürdürmek olurdu. Ancak bu yol, Rusya'nın uzlaşmaz tavrı nedeniyle engellendi" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir notta, mekanizmanın amacının Kuzey Kore'ye yönelik BM yaptırımlarının tam olarak uygulanması ve ihlallerin titiz bir şekilde araştırılması sonucu elde edilen bilgilerin yayınlanması olduğu belirtildi.

Kuzey Kore ile Gerilim Tırmanıyor

Son aylarda askeri faaliyetlerini artıran Kuzey Kore, Çarşamba günü Güney Kore ile sınırın kalıcı olarak kapatılacağını duyurdu. Bu karar, Güney Kore ve ABD güçlerinin "çatışma histerisi" olarak nitelendirilen faaliyetlerine karşı bir önlem olarak alındı. 

Saatler öncesinde Pyongyang, iki ülke arasındaki yolların bazı bölümlerini tahrip etmişti. Bu adım, Seul'ün Kuzey Kore başkentine insansız hava araçları göndererek propaganda mesajları dağıttığı iddialarına yanıt olarak değerlendirildi.

Ayrıca, Batılı devletler ve müttefikleri ile Pyongyang arasındaki gerilim, Ukraynalı kaynakların Kuzey Koreli askerlerin Rusya'ya savaşmak üzere gönderildiğini iddia etmesiyle daha da arttı. Bu iddialar doğrulanırsa, bu Kuzey Kore'nin bir dış savaşa ilk katılımı olacak.