Dünya

Kuzey Kore, Rusya için Ukrayna'ya asker gönderebilecek

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, Kuzey Kore'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya destek amacıyla asker gönderebileceğini ifade etti.

Abone Ol

Yonhap haber ajansına göre, Bakan Kim, parlamentoda yaptığı açıklamada, iki ülke arasında imzalanan "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" çerçevesinde böyle bir gelişmenin mümkün olduğunu belirtti. 

Kim, "Rusya ve Kuzey Kore askeri ittifaka benzer karşılıklı bir anlaşma imzaladıkları için böyle bir konuşlandırma olasılığı oldukça yüksek" dedi. Ayrıca, Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki çatışmalarda Kuzey Koreli altı askerin Ukrayna'nın füze saldırısında hayatını kaybettiği yönündeki haberlerin de doğru olabileceğini kaydetti.

Rusya ve Kuzey Kore İlişkileri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılın haziran ayında Kuzey Kore'ye resmi bir ziyarette bulunmuştu. Ziyaret sırasında, iki ülke arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı. Putin, bu anlaşmayla taraflardan birinin saldırıya uğraması durumunda diğerinin askeri yardımda bulunmasını taahhüt ettiklerini ifade etmişti, ancak "ittifak" terimini kullanmaktan kaçınmıştı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise anlaşmayı "pakt" olarak nitelendirerek, ilişkilerin "yüksek ittifak" seviyesine yükseldiğini vurgulamıştı.